hirdetés
Nemzetközi

Paris mayor demands black feminist festival that 'prohibits' white people be banned

Rasszistának tartja és megtiltatná a „fekete nők fesztiválját” a párizsi polgármester

The Paris mayor, Anne Hidalgo, has called for a black feminist festival in the French capital to be banned, saying it was “prohibited to white people”. The first edition of the Nyansapo Festival, due to run from 28-30 July at a cultural centre in Paris, bills itself as “an event rooted in black feminism, activism, and on (a) European scale”.
hirdetés

Anne Hidalgo párizsi polgármester szeretné betiltani a francia fővárosba tervezett és a fehér nőket és férfiakat kizáró fekete feminista fesztivált.

A július 28-től 30-ig egy párizsi kulturális központba tervezett Nyansapo Fesztivál a leírása szerint egy olyan esemény, amelynek gyökerei a „fekete feminizmusban, aktivizmusban, és egy európai értékrenden” alapulnak.

A rendezvény honlapja szerint a fesztivál területének négyötödét látogathatnák kizárólag fekete nők, míg emellett volna egy helyszín, ahol fekete férfiak és nők is lehetnének, és egy újabb, amely mindenki előtt nyitva állna.

Anne Hidalgo párizsi polgármester a Twitteren azt írta, határozottan elítéli a rendezvény megszervezését, amelyről „kitiltják a fehéreket”.

„Kérem, hogy tiltsák meg ezt a fesztivált” – jelentette ki a polgármester hozzátéve, hogy fenntartja a jogot „a szervezők elleni vizsgálatra a rasszizmus miatt”.

Michel Delpuech rendőrségi vezető közleményében arról adott tájékoztatást, hogy a rendőrséget vasárnap estig nem értesítették az eseménnyel kapcsolatban, ám hozzátette, hogy a rendőrség biztosítja, hogy „szigorúan betartsák a köztársaság törvényeit, értékeit és alapelveit”.

A francia rasszizmusellenes szervezetek határozottan elítélték a fesztivált, az SOS Racisme nevű szervezet például „hibának” nevezte a tervezett eseményt, sőt, lényegében gyűlölettelinek tartja, mivel az etnikai elkülönülést támogatja, míg az antirasszizmus egy olyan mozgalom, amely a rasszokon felül kíván emelkedni.

A Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Nemzetközi Liga megfogalmazta, „Rosa Parks forogna a sírjában” a tervezett esemény hallatán.

Wallerand de Saint-Just, a Nemzeti Front helyi vezetője pénteken Hidalgón azt kérte számon, hogy Párizsban egy nyíltan rasszista és a köztársasági értékekkel ellentétes rendezvényt szerveznek.

A La Générale kulturális központ, ahol az eseményt tartanák, illetve a fesztivált szervező Mwasi csoport vasárnap azt mondták, hogy „álhírek” és „diszkriminációs kampány” áldozataivá váltak, amelyet a „legveszedelmesebb szélsőjobb” indított el.

„Elszomorít minket, hogy a rasszizmusellenes szervezetek hagyják így megtéveszteni magukat” – közölte a kulturális központ a honlapján.

Tavaly a Franciaország északkeleti részén fekvő Reimsben hasonló indulatokat váltott ki egy „dekolonizációs nyári tábor” is, amelyből szintén kizárták a fehéreket.

Nyansapo Fesztivál szórólap Ábra a fesztivál szórólapjáról / A cartoon from the festival flyer (Forrás: abc.net.au)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen