hirdetés
Nemzetközi

China tells Donald Trump there is an 'international responsibility' to act over climate change

„Nemzetközi felelősségről” szólt Kína a klímaváltozás kapcsán

There is an "international responsibility" to fight climate change, China's Premier Li Keqiang has said in a clear message to Donald Trump ahead of his expected announcement that the US will withdraw from the historic Paris Agreement.
hirdetés

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök „Donald Trumpnak szóló” üzenetében megfogalmazta, hogy a klímaváltozás elleni harc „nemzetközi felelősséget” is jelent. Az amerikai elnök feltehetőleg arról tesz bejelentést a közeljövőben, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből.

Annak ellenére, hogy jelentések szerint az Egyesült Államok azonnal kilépne a klímaegyezményből, Li Ko-csiang hangsúlyozta, hogy „globális megegyezés” született a kérdésben.

Theresa May ellenben azzal kapcsolatban, hogy Trump kilépne a megegyezésből azt mondta, hogy az Egyesült Államok elnökén áll, hogy kilép-e a megállapodásból, és ez a döntése nem jelent kockázatot az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság javasolt speciális kapcsolatára.

Li Ko-csiang ugyan nem említette Donald Trump vagy az Egyesült Államok nevét, de egyértelműen Washingtonnak célozta a megjegyzését. Elmondta, Kína az elmúlt években hű maradt elkötelezettségéhez a probléma kezelésére – ezzel esetleg utalhatott arra, hogy az Egyesült Államok diplomáciai árat is fizethet, amennyiben előbb aláír egy nemzetközi megállapodást, majd visszalép attól.

Kína egyben „aktívan támogatta a párizsi klímaegyezményt, és az első ratifikáló országok között volt” – tette hozzá a miniszterelnök. Emellett látszólag utalt Trumpnak azon korábbi megjegyzésére is, amely szerint a klímaváltozás „átverés”, és azt Kína találta ki.

„A klímaváltozás leküzdése egy globális megállapodás, és nem Kína találta fel... Tudatosítjuk, hogy ez egy globális megállapodás, és hogy nagy fejlődő országként ki kell vennünk a részünket a nemzetközi felelősségből” – jegyezte meg.

A kínai miniszterelnök több vezető európai tisztviselővel is találkozott a brüsszeli csúcson, az EU és Kína pedig közös közleményükben arra tettek ígéretet, hogy teljes egészében végrehajtják a párizsi megállapodásban foglaltakat. Vagyis, csökkentik a fosszilis tüzelőanyagok használatát, továbbá – a zöld technológia fejlesztése mellett – támogatják az alacsonyabb jövedelmű országokat abban, hogy ott is csökkenthető legyen a károsanyag-kibocsátás.

„A klímaváltozás növekvő hatásai döntő választ igényelnek” – írták a közleményben.

A Kínával tárgyaló európai biztos, Miguel Arias Canete hangsúlyozta, hogy Kína ugyan „kemény”, amikor tárgyalásra kerül sor, viszont – az Egyesült Államokkal ellentétben – következetesen tartja magát ahhoz, amiben a tárgyalás során megállapodtak.

Li Keqiang és Angela Merkel Angela Merkel német kancellár és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök / German Chancellor Angela Merkel and Chinese Premier Li Keqiang (Forrás: reuters.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen