hirdetés
Nemzetközi

Des migrants partagent un iftar solidaire dans le nord de Paris

Több száz migráns étkezik a „szolidáris” iftár vacsorán Párizsban

L’association Au cœur de la précarité organise quotidiennement des repas de rupture du jeûne, pour le ramadan, dans le nord de Paris. Cette année, plus de 1 000 personnes répondent chaque soir présent, en majorité des migrants.
hirdetés

Az Au cœur de la précarité (A bizonytalanság szívében) nevű szervezet napi rendszerességgel készül a ramadán idejében iftár vacsorával Párizs északi részén, idén több mint ezer ember vesz részt ezeken, többségükben migránsok.

Két világosbarna „terítőt” helyeztek Párizs északi részén a járdára az önkéntesek, amelyekre különböző ételeket – datolyát, tejet, üdítőt, kenyeret és húsokat – halmoztak. Nem sokkal tíz óra előtt több száz ember érkezett enni ezekhez az „asztalokhoz”, hogy megkezdje a napi böjtölését követően az iftár étkezést.

Az elmúlt hat évben a szervezet már szervezett hasonló vacsorákat, hogy a legszegényebb embereket segítse. A ramadán idején a muszlimok körében szokás, hogy segítsenek szomszédaikon, így aztán a szervezet bárkit megvendégel a vacsorán függetlenül attól, hogy az illető maga muszlim-e, vagy sem.

Rachid Boulsane, a szervezet vezetője azt mondta, hogy az elmúlt hat évben egyre több ember érkezett, és míg tavaly 800-900 embert vendégeltek meg, addig idén már ezernél is több adag étel fogy. Ennek hatására a közeli szudáni közösség segítségét is igénybe veszik, akik segítenek elkészíteni a korábbinál több eledelt. Ugyancsak együttműködnek szupermarketekkel is, amelyektől az el nem adott termékeket veszik át, így egyúttal az élelmiszerpazarlás ellen is harcolva.

A vacsora lehetőségével nagyon gyakran a migránsok élnek, bár a szervezet nem kérdezi meg az étkezőktől, hogy kik ők, vagy honnan érkeztek, ugyanis tartanak tőle, ezzel talán megrémisztenék, elbátortalanítanák őket.

Többeknek azok közül, akik a vacsorán részt vettek, nem volt még semmilyen papírjuk, és csak nemrég érkeztek Franciaországba. Miután elfogyasztották az ételt, az újságírók által megszólaltatott szudáni migránsok elmondásuk szerint az utcán töltik az éjszakát. Egy másik személy pedig megjegyezte, nem is tudja, hogyan tudna enni, ha nem volna a szervezet által felkínált lehetőség.

A többség egyébként néhány perc után tovább is áll, de a szervezet önkéntese szerint végtére is nem beszélgetni érkeztek, hanem enni. A takarítás is legalább ilyen gyorsan történik – alig 10 percen belül felszedték a „terítőket”, és fontos is, hogy mindent időben eltakarítsanak, hiszen ebben egyeztek meg a város vezetésével.

A vacsorázókkal szemben egy kávézó van, amelynek megszólaltatott vendégei azt mondták, nem zavarja őket, hogy iftár vacsorát osztanak és fogyasztanak az út másik felén. Egyikük elmondta, hogy míg egy évvel korábban megjelentek a sátrakkal és „tűrhetetlen körülmények között” éltek az emberek, addig most segítséget kaptak egy szervezettől.

Migránsok Párizs északi részén egy szolidáris iftár vacsorán vesznek részt a migránsok / Des migrants partagent un iftar solidaire dans le nord de Paris (Forrás: infomigrants.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen