hirdetés
Nemzetközi

Farc weapons handover begins in Colombia with 30% of arms

Megkezdte a fegyverek átadását a FARC gerillacsoport

Farc rebels in Colombia say they have handed over 30% of their arms to United Nations (UN) monitors, under the terms of last year's peace agreement.
hirdetés

A kolumbiai FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) gerillacsoport közlése szerint már fegyvereinek 30 százalékát átadta az ENSZ megfigyelőinek a tavalyi békemegállapodás keretében.

A FARC a tavaly megszületett békemegállapodás értelmében a fegyverei 30 százalékát már átadta az ENSZ megfigyelőinek, jövő hét szerdán pedig további a 30 százalékát is átadja, míg a fennmaradó részt az elkövetkező két héten belül kell átadniuk. A fegyvereket az ország összesen 26 helyszínén tárolják majd.

Az öt évtizedes polgárháborút és a többéves tárgyalásokat követően 2016-ban sikerült békemegállapodást kötnie a FARC gerillacsoportnak és a kormánynak. A FARC Kolumbia legnagyobb felkelő csoportja, és a megállapodás lehetőséget ad számára, hogy politikai párttá alakuljon – ehhez azonban 7 ezer pisztolyt és gépkarabélyt kell előbb átadnia.

A gerillacsoport vezetője, a Timochenko néven is ismert Rodrigo Londoño Echeverri szerdán tette a bejelentését a közösségi oldalán a fejleményekről. Kormányzati források és az ENSZ szerint is megtörtént a fegyverek 30 százalékának átadása. A végső határidőt erre a folyamatra június elejéről június huszadikára tolták ki, így eddig kell átadnia a csoportnak a fegyvereit.

A több évtizedes konfliktusban, amely során a felkelő csoportok az állami erők, a paramilitáris szervezetek és a kábítószerbandák álltak szemben egymással, több százezer ember vesztette életét, és több mint hétmillióan hagyták el korábbi otthonukat.

Tavaly a békemegállapodás első változatát az emberek visszautasították egy népszavazás során, így tovább dolgoztak azon, és valamivel később a megváltozott megállapodás érvénybe lépett. Mióta a megállapodás érvényben van, a nemzeti hadsereg olyan területekre is bejuthat, amelyet korábban a FARC fegyveresei foglaltak el, míg a korábbi lázadók visszatérhettek a civil életbe,

Egy alkalommal ugyanakkor őrizetbe vettek egy felkelőt úgy, hogy az a megállapodást megsértette, viszont később Juan Manuel Santos azt mondta, hogy az őrizetbe vétel tévedésből történt, és az illetőt elengedték.

Juan Manuel Santos tavaly a béke eléréséért tett erőfeszítései miatt Nobel Békedíjat kapott.

Kolumbiai felkelő A kép illusztráció (Forrás: yahoo.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen