hirdetés
Nemzetközi

Österreich verbietet Burkas in der Öffentlichkeit

Ausztria betiltja a burka nyilvános helyeken történő viselését

Wer ab Anfang Oktober in Österreich vollverschleiert in die Öffentlichkeit tritt, muss künftig mit einer Geldstrafe rechnen. Bundespräsident Van der Bellen setzt die Neuregelung zwar in Kraft – hat aber dennoch Bedenken.
hirdetés

Pénzbírsággal kell számolnia Ausztriában annak, aki október elejétől kezdve a teljes testet borító fátyolban jelenik meg nyilvános helyeken. Ugyan a szövetségi elnök, Van der Bellen hatályba léptette az új rendelkezést, mégis kételyek merültek fel a szabályozással kapcsolatban.

Ausztriában október 1-jétől lép hatályba a teljes testet fedő fátyol nyilvános helyeken történő viselésének tilalma. Alexander Van der Bellen, szövetségi elnök az új törvény hatályba lépésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a parlament által májusban elfogadott intézkedés „nem egy jó törvény”.

Aki október elejétől teljesen elfátyolozva lép a nyilvánosság elé- burkát vagy nikábot visel-, akár 150 euróig terjedő pénzbírságot is fizethet.

A teljes testet borító fátyol viselésének tilalma az integrációs törvény részét képezi, ami a menekültek és menedékkérők számára az állampolgári ismeretekről szóló és a nyelvi kurzusokon, valamint az állás- és munkaerőpiaci tréningeken való részvétel esetén kötelező lesz. Aki megtagadja a 12 hónapos integrációs programban való részvételt, annak az állami támogatás elvonásával kell számolnia.

A szociáldemokraták (SPÖ) és konzervatívok (ÖVP) alkotta nagykoalíció felbomlása után október 15-én új választásokat tartanak Ausztriában. Ennek során a jobboldali populista FPÖ ismét egyre erősebb pozícióba kerülhet. A párt elnökjelöltje, Norbert Hofer decemberben csak szoros eredménnyel maradt alul a Zöldek akkori elnökjelöltjével, Van der Bellennel szemben.

A teljes testet borító fátyol viselése többek között Franciaországban, Belgiumban, Bulgáriában és Svájc némely részein is tiltott. A német parlament áprilisban döntött az arc elfátyolozásának tilalmáról bizonyos esetekben, mint például személyazonosságot igazoló okmányok igénylésekor. Szövetségi hivatalnokok és katonák számára szolgálatban nem megengedett az arcuk elfátyolozása.

Ausztria betiltja a burka nyilvános helyeken történő viselését Eine Frau in einer Burka geht über den Odeonsplatz in München (Archivbild). In Österreich ist das künftig verboten (Forrás: Faz.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen