hirdetés
Nemzetközi

Wie Orbán wieder die EU austrickste

Hogyan trükközte ki Orbán Viktor ismét az EU-t?

Ungarns Parlament hat ein Gesetz verabschiedet, das bestimmte unliebsame NGOs als "ausländisch finanziert" abstempelt. Auf Kritik aus der EU reagierte Premier Orbán wieder mit seiner bewährten Taktik.
hirdetés

Magyarország parlamentje új törvényt fogadott el, amely a "nem kívánatos", külföldről is támogatott civil szervezetek számára regisztrációs kötelezettséget ír elő.

Hónapokon át tiltakoztak polgárjogi aktivisták és ellenzéki politikusok, sőt éles kritikát fogalmazott meg az Európai Parlament és több európai alkotmányjogi szakértő is. Mindez azonban semmit sem befolyásolt Orbán Viktor miniszterelnök és többségi kormánya döntésében. Kedden a budapesti parlament ugyanis nagy többséggel elfogadta azt a törvényt, mely regisztrációs kötelezettséget ír elő a külföldről is támogatott civil szervezetek számára.

A törvény hatálya alá azok a nem kormányzati szervezetek esnek, akik évente több mint 24.000 Euro külföldi támogatásban részesülnek. Ennek a kötelezettségnek a szervezetek eddig is eleget tettek, ezért sokak szerint a törvény szándékos diszkrimináció a "nem kívánatos" polgári és emberi jogok, a környezetvédelem, illetve a korrupció elleni küzdelem területén tevékenykedő civil szervezetek ellen. Ilyen pl. az Amnesty International, a Transparency International és a TASZ (Társaság a szabadjogokért) is.

"Az Orbán-kormány egyértelmű célja az volt, hogy megbélyegezze ezeket a külföldről finanszírozott civil szervezeteket"

- mondta el véleményét Nagy Tibor Attila, a budapesti Méltányosság Politikaelemző központ politológusa, a SPIEGEL számára.

"Orbán Viktor a törvény keresztülvitele kapcsán ismét sajátságos taktikájához folyamodott: pár lényegtelen pontban engedett, míg az eredeti szándékát végül keresztül vitte."

 

Viktor Orbán Orbán Viktor - Viktor Orbán (Forrás: Spiegel.de)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen