hirdetés
Nemzetközi

Yemeni children infected by cholera at rate of one every 35 seconds

Minden 35. másodpercben kolerás lesz egy gyermek Jemenben

The cholera outbreak in Yemen is escalating at an alarming rate, with experts warning that a child is now infected with the disease every 35 seconds, according to Save the Children.
hirdetés

A jemeni kolerajárvány a Save the Children nevű szervezet szerint már egészen rémisztő gyorsasággal terjed: szakértők arra figyelmeztetnek, hogy átlagosan minden 35. másodpercben megfertőződik egy gyermek a betegséggel.

Grant Pritchard, a Save the Children jemeni igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország a teljes összeomlás szélén van, miközben az éhínség közeli állapotok mellett az infrastruktúra hiányosságai a kolera terjedéséhez vezetnek.

Az elmúlt két hétben háromszorosára emelkedett a fertőzések száma a szervezet szerint, és a fiatal gyerekeket különösen is károsan érinti a betegség. A megbetegedések fele a 15 évesnél fiatalabbakat érinti, múlt héten 40 százalékot tett ki ez a korcsoport az összes érintett közül.

Június tizenharmadikától Jemen 20 kormányzóságában 129 185 kolerás, illetve hasmenéses esetet regisztráltak, továbbá 942 halálesetet is. Az ENSZ becslése szerint hat hónapon belül 250 ezerre emelkedhet a megbetegedések száma.

Dr. Meritxell Relaño, az UNICEF jemeni képviselője szerint a kolerajárvány akkor tört ki, amikor az országban a közszolgáltatásokat érintő válság az egészségügyi ellátást is ellehetetlenítette, és miközben a szegénység és az alultápláltság mértéke is emelkedett.

„El lehet képzelni, hogy mit tesz a hasmenés egy gyerekkel, aki már eleve gyenge, és akinek a minimumon van az immunrendszere – egy olyan gyerekkel, aki 6 hónapos és csupán 2,5 kilogrammos” – mondta Meritxell Relaño.

Több mint 2 millió, öt évesnél fiatalabb gyerek szenved Jemenben akut alultápláltságban, a két éve tartó konfliktus során eközben 14,5 millió ember, közöttük mintegy 8 millió gyermek nem jut tiszta vízhez és egészségügyi ellátáshoz.

A kiesőbb területeken különösen is rossz a helyzet, itt ugyanis a családok nem tudnak a városi kórházakba utazni, így aztán az UNICEF mobil csapatokat küld a megsegítésükre, hogy egyáltalán valamilyen orvosi ellátásban részesüljenek. Azok helyzete sem sokkal jobb azonban, akiknek sikerül egészségügyi központokba utaznia, ugyanis ezek a központok jellemzően túlterheltek és az alapvető eszközöket is nélkülözik.

A jemeni kórházak és egészségügyi központok mindössze fele képes teljes egészében működni, az egészségügyi dolgozók pedig nem ritkán közel kilenc hónapja nem kaptak már fizetést. Több orvos és ápoló emiatt elhagyta az országot. További problémát jelent az egészségügyi eszközök és gyógyszerek Jemenbe szállításának szigorítása.

A WHO jemeni irodájának vezetője elmondta, jelenleg az olyan „gócpontokra” próbálnak figyelmet fordítani, amelyekből a fertőzések kiindulhatnak. A fertőzések több mint fele három területről indult ki, így jelentősen lassítható a járvány terjedése a várakozásuk szerint, ha ezeken a területeken avatkoznak közbe. A frissen megfertőződött személyek korai kezelésére is nagy figyelmet fordítanak.

Kolerás betegek és orvos A kép illusztráció (Forrás: sbs.com.au)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen