hirdetés
Nemzetközi

Agressée sur un marché, NKM va rester en observation toute la nuit

Nathalie Kosciusko-Morizet egész éjjel orvosi megfigyelés alatt maradt

Sur un marché de la 2e circonscription de Paris, où elle est candidate LR-UDI, l'ancienne ministre a été insultée par un homme, qui lui a jeté ses tracts au visage. Une enquête a été ouverte.
hirdetés

Párizs 2. körzetében egy ötven év körüli férfi inzultálta az LR-UDI jelöltjét, egyben korábbi minisztert, illetve szórólapokat dobott a politikusnő arcába. Az esettel kapcsolatban nyomozás indult.

A francia választások második fordulójával kapcsolatos kampányeseményen vett részt éppen csütörtökön Nathalie Kosciusko-Morizet volt miniszter Párizs 2. választókörzetében, amikor egy ötven év körüli férfi a város 5. kerületében a Place Maubert piacon inzultálni kezdte.

Az AFP a helyszínen lévő újságírója szerint a férfi elvette a szórólapokat, majd pedig a politikusnő arcához vágta ezeket közben a „bobo de merde” kifejezést hangoztatva. (Utóbbi kifejezés nagyjából annyit tesz, „sz*ros bobo”, amelyből az utóbbi a „burzsoá-bohém” egyfajta rövidítése, gyakran a vagyonosabb párizsi középosztály gúnyos megnevezéseként használják.)

Nathalie Kosciusko-Morizet ekkor a földre esett, és több percre elvesztette az eszméletét. Az esetet követően a Cochin kórházba szállították őt, egy egészségügyi forrás szerint kisebb koponyasérülést szenvedett.

A politikusnő kampánymenedzsere a BFMTV-nek csütörtökön este elmondta, hogy a pénteken éjjel véget érő kampány további részében Nathalie Kosciusko-Morizet helyettese vesz majd részt a rendezvényeken. Egyben kitért rá, hogy az incidens „nagy sokként” érte a politikusnőt, és egyelőre csak a gyermekei látogatják meg őt. Nathalie Kosciusko-Morizet egész éjjel a kórházban, egészségügyi megfigyelés alatt maradt, ugyanakkor az „erőszak elleni harc” szellemében pénteken ugyanazon a helyszínen szerveznek kampányeseményt, ahol csütörtökön a politikusnőre támadtak.

A támadó egy ötven év körüli férfi volt, aki bézs színű nadrágot és kockás inget viselt. Miközben a helyszínről elmenekült, még megjegyezte, hogy „Az Ön hibája, hogy ma Hidalgo a polgármester”, illetve, hogy „Térjen vissza Essonne-ba!”.

Egy Jean-Baptiste Goulard nevű önkéntes üldözőbe vette a menekülő férfit, aki a Maubert metróállomásra ment, majd a hajsza tovább folyt, de végül az agresszíven viselkedő férfi elmenekült.

Az ügyben a párizsi ügyészség nyomozást indított.

Az incidenst követően a Twitteren számos politikus jobbulást kívánt az inzultált politikusnőnek, így például Édouard Philippe miniszterelnök is. Anne Hidalgo párizsi polgármester is elítélte a történteket, egyben mihamarabbi jobbulást kívánt Nathalie Kosciusko-Morizet-nek. Manuel Valls korábbi miniszterelnök ugyancsak elítélte az agressziót, amit „semmi sem magyarázhat”. Rajtuk kívül Alain Juppé, Laurent Wauquiez és Jean-Pierre Raffarin is hasonló üzeneteket fogalmaztak meg.

Nathalie Kosciusko-Morizet az első fordulóban a szavazatok 18,13 százalékát szerezte meg, vagyis jelentősen kevesebbet, mint Gilles Le Gendre, a La République en marche jelöltje, aki 41,81 százalékot szerzett. Gilles Le Gendre csütörtökön bejelentette a kampánya felfüggesztését, így kifejezve szolidaritását az inzultált politikusnővel. A Twitteren egyben azt írta, határozottan elítéli a támadást.

Nathalie Kosciusko-Morizet Nathalie Kosciusko-Morizet percekre elvesztette az eszméletét / Nathalie Kosciusko-Morizet a perdu connaissance pendant plusieurs minutes (Forrás: thesun.co.uk)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen