hirdetés
Nemzetközi

Kuba verurteilt amerikanische Restriktionen

Trump korlátozza a kereskedelmet - Kuba elítéli az amerikai korlátozásokat

Das Regime in Havanna wehrt sich gegen den Konfrontationskurs Donald Trumps. Es sendet aber zugleich Signale der Dialogbereitschaft nach Washington.
hirdetés

A havannai kormány tiltakozik a Donald Trump által meghatározott irány ellen, ami konfrontációt jelent a két ország kapcsolatában. Ugyanakkor azonban a jelek szerint hajlandó Washingtonnal párbeszédet folytatni.

A kubai kormány elítéli a Donald Trump, amerikai elnök által bejelentett új utazási és kereskedelmi korlátozásokat. Egy, az állami televízióban helyi idő szerint péntek este beolvasott nyilatkozat szerint a havannai kormány ezzel egyidejűleg kijelentette, hogy kész az Egyesült Államokkal való

„tiszteletteljes párbeszédre és együttműködésre”.

Trump pénteken jelentette be a karibi országot érintő utazási és kereskedelmi korlátozások lazításának visszavonását, amelyeket elődje, Barack Obama hivatali ideje alatt vezettek be. A havannai kormány kijelentette, hogy

„minden olyan megoldás, ami kísérletet tesz a kubai politikai, gazdasági és szociális rendszer megváltoztatására, kudarcra van ítélve.”

Trumpnak „rossz tanácsokat adnak” és olyan döntéseket hoz, amelyek

„a Florida államban élő kubai származású szélsőséges kisebbség politikai érdekeinek felelnek meg”.

Trump intézkedésének köszönhetően tilossá vált a kubai turisztikai konszernnel, a Gaesával- amely mögött a hadsereg áll- folytatott bármi nemű pénzügyi tranzakció. A turisztikai konszern élén a kubai elnök, Raúl Castro veje, Luis Rodríguez López- Callejas áll.

Az amerikai elnök döntésének indoklásaként kijelentette, hogy a mostanáig érvényben lévő megegyezések nem a kubai népnek jelentenek segítséget,

„hanem csupán a kubai rezsimet gazdagítják.”

Trump

„egy, a kubai nép számára sokkal jobb üzletet akar tető alá hozni”.

A történelmi értékű, a szomszédos karibi országgal több, mint 50 évnyi fagyos viszony után újra felvett diplomáciai kapcsolatokat azonban nem érinti Trump irányváltása. Az USA és Kuba közötti kereskedelmi repülőjáratok továbbra is megmaradnak. Trump mindenesetre ismét szigorítani akarja a feltételeket, többek között az amerikai polgárok Kubába történő utazását. Az Egyesült Államok polgárai számára az utazások célja a jövőben 12 kategóriába lesz sorolva - mint például tanulmányút vagy újságírói látogatás.

A Kubába utazó amerikaiak száma Obama politikája nyomán megkétszereződött. Az év első öt hónapjában majdnem 300 ezer amerikai állampolgár látogatott Kubába. Előző évben Kuba összesen kb. 280 ezer látogatót fogadott az Egyesült Államokból. A turizmus a karibi ország egyik legfontosabb bevételi forrása.

Trump követelte a kubai kormánytól a politikai foglyok szabadon bocsátását. AZ Egyesült Államoknak a szomszédos országhoz való bármiféle közeledését Trump az emberi jogok terén történő előrelépéstől tette függővé.

Raúl Castro Raúl Castro (Forrás: Faz.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen