hirdetés
Nemzetközi

المجر تحاكم المتسببين بمجزرة ”شاحنة الموت„

Vádat emeltek a „halálkamionban” megfulladt menekültek ügyében

انطلقت في مدينة كيسكيميت (جنوب المجر) محاكمة عصابة تهريب البشر التي تسببت في موت 71 لاجئا اختناقا داخل شاحنة مغلقة في 27 أغسطس/آب 2015
hirdetés
A magyarországi Kecskemét városában bírósági eljárás indult az ellen az embercsempész banda ellen, amely 2015 augusztus 27-én 71 menekült halálát okozta, miközben azokat egy zárt teherautóban Ausztria felé szállította. 
A szerdai tárgyaláson megjelent négy vádlottat (egy afgán, egy libanoni származású bolgár, valamint két másik bolgár állampolgár), 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek haláláért tették felelőssé, valamint hét további személyt vádolnak többszáz menekült Magyarországról Ausztriába szöktetésével.
 
A négy gyanúsítottat fokozott biztonsági intézkedések közepette kísérték be a tárgyalóterembe. A banda állítólagos vezére egy afgán férfi, aki mosollyal az arcán, és egy írománnyal a kezében lépett be a tárgyalóterembe, melynek borítóján az áll:
 
„nem vagyok gyilkos vagy rossztevő, az ügyész egy nagy hazug".
 
Az iraki, szíriai és afgán származású áldozatokat szállító teherautót az ausztriai határtelepülés, Parndorf közelében az autópálya mentén találták meg. Az áldozatok halálát az oxigénhiány, a szűk hely és a meleg hőmérséklez okozta. A teherautó utasai a végsőkig próbáltak kiabálni és kopogtatni a teherautó falán. A sofőr, meghallva a segélykiáltásokat, értesítette a bandavezért, aki ennek ellenére megtiltotta az útközbeni megállást és az ajtók kinyitását, pedig tudta, hogy gyermekek is utaznak a raktérben.
 
Az ügyész állítása szerint a vádlottak a 2015-ös menekültáradatot, annak tetőpontján, bevételük megduplázására igyekeztek kihasználni. Ennek során mintegy napi száz menekültet szállítottak át Magyarországról Ausztriába és Németországba a Budapestet Béccsel összekötő M1-es autópályán.
 
A magyar bíróság azért foglalkozik az üggyel, mert az eset  Magyarország területén történt. A bírósági eljárás várhatóan akár több évig is eltarthat.
المتهم الرئيسي بالقضية أفغاني الجنسية أثناء دخوله قاعة المحكمة المتهم الرئيسي بالقضية أفغاني الجنسية أثناء دخوله قاعة المحكمة (Forrás: aljazeera.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen