Nemzetközi

À Marseille, la mairie veut moins de kebabs

Kevesebb kebabost akar Marseille-ben az önkormányzat

La Municipalité, grâce à un droit de préemption, va acquérir des baux vacants de son hypercentre. Objectif: y installer des boutiques haut-de-gamme et des restaurants de qualité, qui devraient redorer une zone jusqu'ici truffées de kebabs et de taxiphones.

A marseille-i önkormányzat élve elővásárlási lehetőségével igyekszik az üresen álló helyeket megszerezni a város központjában. A lépéssel az a cél, hogy újból minőségi üzletek és éttermek kapjanak helyet a városban, így emelve a jelenleg kebabosokkal és telefonbutikokkal tele lévő belváros színvonalát.

A marseille-i önkormányzat szeretné fokozatosan visszaadni a belvárosnak a régi dicsőségét. A februárban bejelentett projekt keretében csökkentenék a kebabárusok és a telefonbutikok számát az Öreg-kikötőnél, és az ilyen üzletek helyett előkelőbb üzleteket és minőségi éttermeket szeretnének ide csalogatni.

Június 26-án, hétfőn a városi tanács arról döntött, hogy a kereskedelmi elővásárlási lehetőséget és a be nem töltött helyiségbérleteket felhasználva igyekszik az olyan kereskedőket és éttermeket előnyben részesíteni, amelyek megfelelnek az elképzeléseinek.

Yves Moraine, a republikánus többségű 6. és 8. kerület polgármestere elmondta, hogy a helyi tanács az ingatlanok 70 százalékának estében elővásárlási joggal rendelkezik, aminek köszönhetően több fontos helyen lévő helyiséghez is hozzáférhetnek.

A városi Marsactu nevű lap statisztikái szerint Marseille központjában az üzletek 15 százaléka „nem foglalt”, míg a legfontosabb belvárosi területeknél 8,5 százalékos ez az arány.

A város polgármestere egy helyi lapnak azt nyilatkozta, hogy vannak bizonyos típusú üzletek, például a gyorsétkezdék (nevezetesen például a kebabosok) és a telefonboltok, amelyekből nem szeretnének már többet látni.

Elmondta ugyanakkor, hogy a már működő üzleteket nem szeretnék „kiutasítani” a belvárosból, ehelyett először a jelenleg nem bérelt üzlethelyiségek esetében vezetnék be a változást.

Elképzelésük szerint a város belvárosában több pékségre, zöldségesre és minőségi, „teraszos” étteremre van szükség: elmondása szerint ezekhez hasonló „barátságos” helyeket szeretnének teremteni. Az önkormányzat a projektre 1,5 millió eurós összeget különített el.

Gyorsételek A kép illusztráció (Forrás: akcion.hu)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen