Nemzetközi

Alleged Vic drug smugglers used drones

Drónokkal figyelték a rendőröket ausztrál kábítószercsempészek

Alleged drug smugglers used aerial drones to spy on police while they plotted how to smuggle more than $30 million worth of cocaine into Australia.

Kábítószer-csempészettel gyanúsított férfiak drónokat használtak fel arra, hogy a rendőrség után „kémkedjenek”, miközben több mint 30 millió dollár értékű kokaint próbáltak Ausztráliába juttatni.

A csempészett kábítószert egy teherhajón foglalták le Melbourne kikötőjében hétfőn éjjel, a rendőrség pedig hét férfit vett őrizetbe a csütörtök éjszakai razziák alkalmával, akik ellen vádat is emeltek.

Az ausztrál szövetségi rendőrség parancsnoka, John Beveridge azt mondta, hogy még csak nem is ez volt az első eset, amikor a bűnözők drónokat használtak, viszont kiderült, hogy ezt egyre „okosabban” teszik.

„Légi drónokat használtak, hogy megfigyeljék a nyomozókat, miközben a találkozóikat megtartották. A bűnözők egyre okosabbak. De a rendőrök is egyre okosabbá válnak” – mondta pénteken újságíróknak John Beveridge.

A Spirit of Shanghai nevű teherhajó Panamából érkezett Victoria ausztrál szövetségi állam kikötőihez, és egy olyan konténert is szállított, amelyben összesen három fekete színű zsákot rejtettek el.

Mindegyik zsákban egyenként 26 tömbnyi kokain lapult, amelyek feketepiaci értéke meghaladta a 30 millió dollárt is. Emellett a razziák során a rendőrség 580 ezer dollárnyi készpénzt is lefoglalt.

A hatóságok attól tartanak, hogy a kábítószerek iránti jelentős kereslet Ausztráliában ahhoz vezethet, hogy az illegális drogkartellek még kifinomultabb módszereket kezdenek alkalmazni arra, hogy elkerüljék a rendőrség figyelmét.

Stephen Fontana állami parancsnokhelyettes azt mondta, az ausztrálok a legnagyobb (illegális) kábítószerfogyasztók közé tartoznak a világon.

„Az ilyen bandákat a mohóság hajtja, és nincsenek tekintettel arra a kárra, amelyet a victoriai és ausztrál közösségnek okoznak” – mondta Fontana.

Emellett megjegyezte, hogy azon kellene dolgozni a közösségekben, hogy megakadályozzák a kábítószer iránti kereslet fennállását és kialakulását. Úgy véli, a kábítószer-függők számának csökkentésével és az emberek felvilágosításával el lehetne érni sikereket.

Az őrizetbe vett személyek közül négyen ausztrál, ketten pedig kanadai állampolgárok voltak, a hetedik csempész brit volt.

A műveletet követően több őrizetbe vétel is történt, és egy nemzetközi kábítószerbanda működésében okoztak „jelentős fennakadást”.

Drón A kép illusztráció (Forrás: pembrokeshirecoastalforum.org.uk)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen