hirdetés
Nemzetközi

Arrests over China 'straddling bus' project

32 embert vettek őrizetbe a kínai „magasbusz” projekttel összefüggésben

Police in Beijing have arrested 32 people for illegal fundraising linked to a scrapped project to create a "straddling bus" to beat traffic jams. The futuristic idea to lift commuters above congestion quickly attracted international attention when it was launched last year - but was finally scrapped last month.
hirdetés

A pekingi rendőrség illegális finanszírozás miatt harminckét embert vett őrizetbe a közlekedési dugók „ellenszereként” bemutatott, ámde később félbeszakított projekttel összefüggésben. Az emelt busz tervei nagy nemzetközi érdeklődésre tettek szert, de a múlt hónapban bizonyossá vált, hogy nem valósul meg a tervezett projekt.

A projektet, amelynek lényege az volt, hogy az autók felett közlekedő emelt busz révén a forgalmi dugókat csökkentsék, tavaly mutatták be. A futurisztikus ötlet természetesen világszerte nagy érdeklődésre tarthatott számot (mások mellett mi is írtunk róla). Csakhogy a múlt hónapban bejelentették, hogy felhagynak a projekttel.

Egyes feltételezések szerint az egész „emelt busz” nem is volt egyéb, mit egy befektetési csalás része. A rendőrség közleményében azt mondta, hogy már dolgoznak a befektetők pénzének visszaszerzésén.

Kínában már több jelentős átverés-sorozat is történt – ezek alapja, hogy az online felületek nagy visszatérülést ígérve csalogatják az egyes startupok támogatására a befektetőket, akik viszont később nem kapnak semmit.

Az őrizetbe vett személyek között van a Transit Elevated Bus vállalat vezérigazgatója, aki egyben a Huaying Kailai Asset Management nevű finanszírozási vállalat alapítója is. A további 31 őrizetbe vett személy egyaránt az utóbbi vállalat alkalmazottja volt.

A befektetőknek állítólag 12 százalékos visszatérülést ígértek, amennyiben a projektet pénzzel támogatják. A kínai média feltételezései szerint azonban ezzel valójában csak pénzügyi termékek vásárlására csábíthatták az érintetteket.

A tervezett 22 méter hosszú, közel 5 méter magas és 8 méter széles busszal kapcsolatos gyanakvásra először az adott okot, hogy nem sokkal az első tesztet követően felfüggesztettek minden továbbit.

Többen emellett úgy vélték, a jármű nem volna képes arra, hogy a kanyarokkal megbirkózzon, mások szerint pedig a hidak alatt sem fért volna el. A projekt bírálói feltették a kérdést, hogyan lesz képes bevenni az éles kanyarokat a busz, elég erős-e saját szerkezete és az utasok megtartására, illetve azt is, hogy meddig bírja az akkumulátora.

Mások arra figyeltek fel, hogy a teszt során bemutatott modell ugyanaz volt, mint amelyet 2010-ben mutattak be, vagyis feltehetőleg semmiféle technikai fejlődésen nem ment át a szerkezet.

Az sem derült ki világosan, hogy a hatóságok engedélyezték-e a busz működését, ugyanakkor a Financial Times nevű lap értesülése szerint Csinhuangtao város hajlandó lett volna 1,5 milliárd dollárt is a projektre áldozni.

Emelt busz A projektet múlt hónapban fújták le / The project was finally scrapped last month (Forrás: dailymail.co.uk)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen