hirdetés
Nemzetközi

Disparition du compositeur français Pierre Henry, maître de la musique électroacoustique

Meghalt Pierre Henry, az elektroakusztikus zene mestere

Le compositeur français Pierre Henry, l'un des pères de la musique électroacoustique, est décédé, jeudi, à l'âge de 89 ans, à Paris. Considéré comme le "grand-père de la techno", il se définissait comme le "père de la musique moderne".
hirdetés

Meghalt Pierre Henry francia zeneszerző, az elektroakusztikus zene egy nagy mestere csütörtökön Párizsban 89 éves korában. A „techno nagyapjaként” számon tartott zenész magát a modern zene atyjának tartotta.

Pierre Henry maga azt mondta, zenéje „metafizikus és emberi”, azt különböző mindennapi hangokkal ötvözte. Az elektroakusztikus zene egyik atyja, aki részben az elektro mozgalmat inspirálta, 89 évesen halt meg Párizsban július hatodikán, csütörtökön.

A zeneszerző nevét a „konkrét zenéhez” (amelyben a hétköznapi hangjelenségekből komponálják a zenét) köthetjük, amelyet Pierre Schaeffer (1910-1995) alapított meg – száznál is több művét ehhez az irányzathoz kapcsolódóan alkotta meg. A műveinek többségét digitalizálták és a francia nemzeti könyvtárban őrzik.

Pierre Henry 1927. december kilencedikén született, a Párizsi Konzervatóriumba kilenc évesen került be, és itt tanult egészen 1947-ig. Két évvel később ismerkedett meg Pierre Schaeffer mérnökkel, akivel együtt megalkották a „Symphonie pour un homme seul” című művet, amelynek során már egy átalakított zongorát használtak.

A zeneszerző számos koreográfust megihletett, így például George Balanchine-t, Merce Cunninghamet, vagy éppenséggel Maguy Marint. A leggyümölcsözőbb azonban a Maurice Béjart koreográfussal történő együttműködése volt, akinek mintegy tizenöt művet írt, közöttük a „Messe pour le temps présent” címűt, amelyet a Festival d'Avignon alkalmával mutattak be 1967-ben egy balettműben.

Pierre Henry nem egyszerűen a techno nagyapjának tartotta magát, de egyben a modern zene atyjának is.

A „Psyché Rock” nevű alkotás, amelyet Michel Colombier-vel közösen írt, valódi siker lett, több reklámban és filmben is felcsendült. Sőt, olyan elektro zenészek is felhasználták a zenét, mint a Fatboy Slim, a St Germain, illetve Dimitri from Paris török zenész.

Pierre Henry Pierre Henry (Forrás: christian-rose-photo.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen