hirdetés
Nemzetközi

Yazidi teenager captured by Isis says they were planning 'big, big attack' on Europe

„Nagy, nagy támadást” tervezett Európa ellen az Iszlám Állam egy fogságba ejtett fiatal szerint

A Yazidi boy captured by Isis has told of the brutal tactics the group used to brainwash its child soldiers. Arsem Ibraham was just 13 when the Islamist group attacked his people on Sinjar Mountain in Iraq in 2013.
hirdetés

Egy jazidi fiatal, akit az Iszlám Állam ejtett fogságba, egyebek mellett arról beszélt, hogy a terrorszervezet „nagy, nagy támadást” tervezett Európa ellen. Emellett arról is beszélt, hogy milyen brutális módszerekkel befolyásolják a dzsihádisták a kiskorú harcosokat.

Az Arsem Ibraham még csak tizenhárom éves volt, amikor 2013-ban az Iszlám Állam megtámadta őket Irakban, a Szindzsár-hegységben. Az őket elfogó dzsihádisták a felnőtt férfiakat elkülönítették, és csak a gyerekeket és fiatal fiúkat hagyták életben. A nőket és lányokat szexrabszolgának adták el.

A fogságban tartott jazidi fiatal az ITV News-nak azt mondta, hogy bár letakarták a szemeit, a lövéseket hallotta, innen tudta, hogy lelőtték a férfiakat a terroristák – egy emberre akár háromszor is lőttek.

Elmondása szerint azokat a fiúkat, akik életben maradtak, a szíriai Rakkába, az Iszlám Állam „fővárosába” vitték, ahol arra kényszerítették őket, hogy egy „Kalifátus Kölykök” nevű csoporthoz csatlakozzanak. Őt magát arra tanították meg, hogy hogyan használhatja a gépkarabélyokat és a rakétavetőket, emellett öngyilkos merényleteket bemutató videókat nézettek velük és azt mondták nekik, „tiszteljék” azok végrehajtóit. Hat hónapig egy katonai táborba vitték, ahol azt mondták neki, hogy meg kell ölnie a kurdokat és a Szabad Szíriai Hadsereghez hasonló felkelő csoportok tagjait, ők ugyanis „hitetlenek”.

A kurd hatóságok a CNN-nek tavaly azt mondták, hogy akár 600 jazidi gyereket is fogságba ejthetett a csoport, közel kétszáznak azonban sikerült elmenekülnie.

Arsem azt mondta, a kiképzésük után minden nap megmutatták a legújabb videókat az öngyilkos merényletekről, és azt mondták a gyerekeknek:

„Nézzetek fel ezekre a fivéreinkre”.

A fiatal felidézte: azt mondták nekik, hogy bárki, aki felrobbantja magát, „a mennybe megy”, ahol „70 szűz és bor-folyamok” várják majd őket. Beszéltek arról is, hogy néhány fiatalt Törökországon keresztül Európába küldjenek, ahol támadásokat hajthatnának végre.

„Azt mondták: 'Ne aggódj. Nagy, nagy támadást csinálunk Európában. Az Iszlám Állam keményen dolgozik ezen” – emlékezett vissza a fiú.

Irak második legnagyobb városából, Moszulból a múlt hónap végén sikerült kiűzniük a terroristákat az amerikaiak által támogatott koalíciós erőknek. Az Egyesült Államok által támogatott kurd erők közben Rakkához közeledtek, amely az Iszlám Állam szíriai „fővárosa”.

Arsemet a kurd harcosok fogták el, miközben Rakka külvárosába jutottak, a fiatalt hamarosan átadhatják családjának. A fiú azt mondta, már várja, hogy újból láthassa az anyját.

Kurd harcos Rakkában A kép illusztráció (Forrás: thewire.in)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen