hirdetés
Nemzetközi

Une trentaine d'imams lancent une "marche contre le terrorisme"

Közel 30 imám indított menetet „a terrorizmus ellen”

Une trentaine d'imams ont lancé samedi une "marche des Musulmans contre le terrorisme", qui s’arrêtera dans plusieurs villes européennes pour s’achever à Paris le 14 juillet. L'initiative suscite des réserves dans la communauté musulmane.
hirdetés

Közel harminc imám indított szombaton egy „Muszlimok terrorellenes menete” nevű felvonulást, amelynek több európai városban is lesznek állomásai, az utolsó állomása pedig Párizs lesz július 14-én.

A részt vevő imámok július nyolcadikán, szombaton kezdték meg útjukat a párizsi Champs-Élysées sugárúton, ahol nemrég egy dzsihádista támadás történt. Mintegy harminc, különböző országból származó imám indította el a „Muszlimok terrorellenes menete” elnevezésű kezdeményezést, amelynek keretében olyan városokban jelennek meg Németországban, Belgiumban és Franciaországban, ahol terrorista támadások történtek.

Az imámok egy buszon utazzák majd körbe az európai városokat öt napos akciójuk során, a céljuk pedig az, hogy fellépjenek a gyűlölet és a közösségek közötti ellentétek növekedése ellen, amelyeket a bizalmatlanság érzése mellett a támadásoktól való félelem idéz elő.

„Az üzenetünk egyértelmű: nem tudjuk az iszlámot összeegyeztetni ezekkel a barbárokkal és gyilkosokkal, akik Allah nevében gyilkolnak” – mondta Hassen Chalghoum, Drancy település mecsetjének egykori imámja, egyben a kezdeményezés kiötlője.

Az imám mellett jelen volt Marek Halter lengyel származású zsidó író is, a vallási közösségek közötti párbeszéd „jeléül”. Közleményükben a szervezők megjegyezték, hogy a nemrég történt támadások széles körű bizalmatlanságot és rasszista eseményeket vontak maguk után, és a gyűlölet további növekedésének elkerülésére „gyorsan kell cselekedni”.

A delegáció egy tagja, Hocine Drouiche a La Parisiennek június végén elmondta, hogy most már nem elég csak azt hangsúlyozni, hogy „az iszlám a béke (vallása)”, hanem harcolni kell az olyan „politikai iszlám” ellen, amely a gyűlölet üzenetét hordozza.

A menet első állomása Berlin volt, ahol 2016 decemberében történt egy terrorista támadás. Ezután július tizedikén Brüsszelben lesznek jelen, majd Saint-Étienne-du-Rouvray településre látogatnak, ahol egy idős papot – Jacques Hamel atyát – öltek meg a terroristák tavaly július 26-án. Mindezek után Párizsba tér vissza a busz, ahol július 11-én több helyszínen is közös imát tartanak. Ezután Toulouse-ba és Nizzába, majd esetleg Londonba mennek el, ahol szintén történtek az elmúlt hónapokban terrortámadások. A menetet július 14-én, Párizsban zárják a zsidó, katolikus, protestáns és ortodox vallások néhány képviselőjével.

A terrorizmusellenes menet azonban nem örvend teljes támogatottságnak a muszlim közösségek körében, Drancy egykori imámját pedig gyakran éri kritika a muszlimok részéről. Emellett közös közleményében három muszlim vezető – Dalil Boubakeur, Abdallah Zekri, illetve Amar Lasfar – elítélték a projektet.

Menet a terrorizmus ellen Brüsszelben Menet a terrorizmus ellen / Marche contre le Terrorisme (Forrás: bx1.be)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen