hirdetés
Nemzetközi

EU refugee anti-smuggling mission is driving deaths in the Mediterranean, finds report

Az embercsempész-ellenes uniós misszió „migránsok halálához vezethetett” a Földközi-tengeren

A major naval mission spearheaded by the EU has failed to tackle people smuggling in the Mediterranean and may even be leading to higher death tolls, a new report has found.
hirdetés

Nem sikerült fékezni az embercsempészetet a Földközi-tengeren az Operation Sophia elnevezésű misszóval, sőt, az akár a halálos áldozatok emelkedéséhez is vezethetett egy új jelentés szerint – írta az Independent.

A 2015-ben indított Operation Sophia csupán csekély hatással volt a migráció visszatartását illetően, és nem kellene megújítani a meghatalmazását a brit felsőház uniós külügyi bizottsága szerint. A jelentés szerint ugyanakkor a művelet kereső és mentő munkálatainak folytatódnia kellene, ez ugyanis több ember életét is megmentette.

A 25 uniós tagállam- közöttük az Egyesült Királyság – részvételével zajló kezdeményezés eredetileg azért indult, mert több száz migráns fulladt a vízbe, miközben Európa felé tartott. Eközben azonban 2016-ban 18 százalékkal több migráns érkezését észlelték a Földközi-tenger középső részén vezető útvonalon, mint egy évvel megelőzően.

A jelentés szerint a tengeri misszió egy „rossz eszköz” a szabályozatlan migráció megállítására, ami már a szárazföldön kezdetét veszi. Emellett megjegyzik, hogy a Sophia-művelet nem szándékos hatásaként az embercsempészek alkalmazkodni kezdtek, és a hajók helyett inkább a még veszélyesebb csónakokkal és a tengeri útra nem alkalmas hajókkal kezdték küldeni a migránsokat. Ennek következtében tragikus növekedés következett be az út során meghalt migránsok számában.

A jelentésben ugyanakkor arra is kitérnek, hogy a művelet hajói több mint 33 ezer embert mentettek már meg a kezdeményezés indulása óta.

Mindössze néhány nappal korábban az Amnesty International emberi jogi szervezet azt mondta, hogy a „vakmerő” uniós műveletek elpusztították az embercsempészek legbiztonságosabb hajóit, amivel még több menekült halálát idézték elő. A szervezet szerint az EU „hátat fordított” a kereső és mentő stratégiának.

A szervezet jelentése szerint ugyanis a 2015-ben bevezetett ilyen intézkedések száma ugyan jelentősen csökkentette a halálesetek számát a tengeren, de az uniós országok kormányai jelenleg inkább az embercsempészek és a Líbiából induló hajók megállítására kezdtek koncentrálni.

Menekültek egy hajón A kép illusztráció (Forrás: independent.co.uk)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen