hirdetés
Nemzetközi

السويد تشدد قوانينها ولاجئوها مصدومون

Svédország is szigorít a menedékjogi törvényeken

بات السويديون بغالبيتهم يؤيدون قرارات تشديد قوانين اللجوء وجعلها أكثر صرامة، بعد أن وصلت أعداد طالبي اللجوء الفارين من الحروب في سوريا وأفغانستان والعراق وإريتريا والصومال لهذا البلد الإسكندنافي أرقاما قياسية غير مسبوقة
hirdetés
Svédországban a menekültek száma korábban példátlan rekordot ért el: csupán az elmúlt két évben 181 ezer menedékkérő érkezett a skandináv országba. A legtöbben közülük háborúk és fegyveres konfliktusok elől menekültek Szíriából, Irakból, Afganisztánból, Eritreából és Szomáliából. A nagy szám miatt a svédek többsége támogatja a menekültügyi törvény szigorítását, s Svédország egyike lett azoknak az államoknak, melyek az alsó határ politikáját alkalmazzák a menekültek befogadását illeőten. Az ország továbbá elkezdte a szigorított határvédelem és menekültügyi törvények bevezetését, hogy véget vessen a bevándorlási áradatnak. Ezen intézkedések egyike az állandó tartózkodásra feljogosító dokumentum helyett a többnyire mindössze 13 hónapra szóló átmeneti tartózkodási engedély odaítélése. Ugyanígy szigorították a családegyesítésre vonatkozó tövényt is, melynek értelmében az országban tartózkodó védelmet élvező csak akkor hozhatja ki családtagjait, ha azokat képes anyagilag támogatni és megfelelő helyen elszállásolni. A múlt évben beáramló menedékkérők száma már jelentős csökkenést mutat (29 ezer) a 2015-ös évhez képest, amikor is számuk elérte a 160 ezret, köztük 35 ezer kísérő nélküli kiskorúval. Ehhez képest ez év májusáig mindössze 9055 menedékkérőt regisztráltak.
A bevándorlási hivatal hangsúlyozta, hogy Svédország folytatja a menekültek befogadását az EU múlt júniusban életbe lépett, kvótákon alapuló letelepítési politikáján belül. A Svédországra eső kvóta 3400 menedékkérőt jelent, akiket a svéd állam Görögországból és Olaszországból fog betelepíteni. A bevándorlási hivatal mintegy 34700 menedékkérővel számolt az idei évre, 2018-ra pedig 25 és 65 ezer közé teszi a beérkezők számát. A svéd kormány továbbá bejelentette, hogy több tízezer migránst, akik jó része afgán és iraki állampolgár, szándékozik kitoloncolni. E határozat rendkívüli kritikát váltott ki az emberjogi szervezetek körében. A kitoloncolásra ítélt menedékkérők közül pedig sokan lelki trauma és depresszió tüneteivel kórházba kerültek. Sokan a kilátástalanság és a kitoloncolás céljából kialakított zárt fogdákban uralkodó embertelen állapotok miatt inkább eltűnnek a hatóságok látóköréből és az illegális tartózkodást választják.
A Svédországban élő migránsok valamennyire próbálnak megbékélni az elutasítottság jelenségével. Mindazonáltal nem értik, hogyan is valósulhatna meg az integráció, amíg teljesen elszigetelten kell élniük a svéd társadalomtól, s amíg a befogadó központokat a városok szélén működtetik, messze a svédek által lakott negyedektől. 
لاجئون عرب وسط ستوكهولم لاجئون عرب وسط ستوكهولم (Forrás: aljazeera.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen