hirdetés
Nemzetközi

US airstrike accidentally kills 16 Afghan police officers who were fighting the Taliban

16 afgán rendőr halt meg egy amerikai légicsapás miatt

An errant US airstrike has killed 16 Afghan National Police officers who were fighting the Taliban and wounded two others. Helmand provincial police chief Abdul Ghafar Safi said on Saturday that the death toll in Friday's airstrike was determined after a site inspection of the compound in Gereshk District.
hirdetés

Egy tévesen végrehajtott amerikai légicsapás során az afganisztáni nemzeti rendőrség tizenhat, a tálibok ellen harcoló tagja vesztette életét, további két személy pedig megsérült.

A Helmand tartományi rendőrség vezetője, Abdul Ghafar Safi szombaton elmondta, hogy a pénteki légicsapás halálos áldozatainak számát azt követően állapították meg, hogy egy helyszíni vizsgálatot tartottak a létesítményben. A Pentagon megerősítette, hogy a tálibok ellen a régióban végrehajtott művelet során a biztonsági erők létesítményét eltalálták, közleményükben részvétüket fejezték ki az elhunytak családtagjainak.

Helmand tartomány nagy része a tálibok ellenőrzése alatt áll, az afgán nemzeti biztonsági erők azonban heves küzdelmet folytattak annak visszaszerzéséért. A NATO és az Egyesült Államok csapatai is jelen vannak Helmandban, hogy az afgán erőknek segítséget nyújtsanak.

Abdul Ghafar Safi az Associated Press hírügynökségnek elmondta, hogy azok a rendőrök, akik a légicsapásban meghaltak, a régióban a katonasággal dolgoztak együtt. Elmondása szerint az érintett állást elfoglalták a táliboktól, mire a légicsapásra sor került.

Helmand tartomány kormányzója, Hayatullah Hayat elmondta, hogy tudomása szerint a rendőrök nem voltak egyenruhában, amely tényező talán hozzájárulhatott ahhoz, hogy tévesen tálib harcosoknak vélték őket.

Afganisztán egy másik tartományában eközben a helyi kormányzó szerint szombaton tizenegy rendőr halt meg, valamint hatan megsérültek, amikor a tálibokkal harcoltak. A péntek esti tűzharcot követően emellett másik húsz rendőr eltűnt, egyelőre nem tudni, hogy ők meghaltak, vagy pedig túszul ejtették őket. A harcok egy olyan elszigetelt, hegyvidéki területen folytak, ahová nemcsak eljutni nehéz, de még a telefonkapcsolat létesítése is nehézségekbe ütközik.

Egy harmadik tartományban pedig hat afgán katona halt meg, amikor tűzharcba keveredtek a tálibokkal – utóbbiak közül tizenkét harcost öltek meg. A pénteki összecsapás azt követően történt, hogy tálib felkelők megrohanták az afgán biztonsági szolgálat egy közeli támaszpontját. A helyi kormányzóság egy szóvivője szerint öt órán át tartott a fegyverharc.

Katonák A kép illusztráció (Forrás: aljazeera.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen