hirdetés
Nemzetközi

Kabul attack: Gun battle and suicide bombing in Afghan capital

Lövöldözés és robbantás volt a kabuli iraki nagykövetségen

Afghan security forces are battling gunmen following a suicide attack outside the Iraqi embassy in the capital, Kabul.
hirdetés

Az afgán biztonsági erők fegyveresekkel küzdenek, miután egy öngyilkos merénylet történt az afgán fővárosban, Kabulban az iraki nagykövetség előtt.

Az afganisztáni belügyminisztérium szerint négy támadó vette célba az épületegyüttest – egy öngyilkos merénylő a nagykövetség bejáratánál robbantotta fel magát, majd három másik elkövető bejutott. Egyelőre nem közöltek adatot a lehetséges halálos áldozatokkal kapcsolatban.

A támadás elkövetőjeként a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet jelentkezett. Kabulban már több halálos támadás is történt ebben az évben, amelyeket az Iszlám Állam, illetve a tálibok követtek el.

Tudósítók beszámolója szerint ez az első olyan támadás az afgán fővárosban, amely az iraki nagykövetség ellen irányult. Két héttel korábban a nagykövetségen egy olyan sajtótájékoztatót tartottak, ahol az Iszlám Állam moszuli legyőzését ünnepelték.

Az afgán belügyminisztérium közleménye szerint a nagykövetség minden dolgozóját evakuálták az épületegyüttesből.

„Az erőink bent vannak és folyamatban van a megtisztítási művelet” – mondta Najib Danish szóvivő.

A közösségi oldalakon megjelent képeken látható, hogy az épület elől fekete füstfelhők emelkedtek a magasba.

Az ENSZ szerint Afganisztánban legalább 1662 civil halt meg az év első felében, 20 százalékuk a fővárosban.

Múlt hétfőn egy autós öngyilkos merényletben legalább 30 ember halt meg Kabulban, ekkor a tálibok jelentkeztek a merénylet elkövetőiként. Május 31-én pedig egy bombatámadás történt a város központjában, amelynek során 150 ember halt meg.

Donald Trump amerikai elnök fontolóra veszi, hogy növelje-e az afganisztáni katonáknak és rendőröknek segítő amerikai katonák számát az országban.

Az Iszlám Állam 2015 januárjában jelentette be az Afganisztánban is tevékeny ágának „megalapítását”, amivel együtt ez volt az első alkalom, hogy a terrorszervezet jelenléte hivatalosan is az arab világon túlra terjedt át.

Terrortámadás helyszíne Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kabuli iraki nagykövetség bejáratánál / A suicide bomber blew himself up at the gates of the Iraqi Embassy in Kabul (Forrás: aljazeera.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen