hirdetés
Nemzetközi

North Korea: US not seeking regime change, says Rex Tillerson

Az Egyesült Államok Észak-Koreának: Nem vagyunk ellenség

The US government is not seeking a regime change in North Korea, the secretary of state says, amid tensions over Pyongyang's weapons programme.
hirdetés

Az amerikai kormány nem szeretné leváltani az észak-koreai rezsimet – mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, miközben egyre nő a feszültség Phenjan fegyverkezési programja miatt.

„Nem vagyunk ellenség”

– mondta Rex Tillerson hozzátéve, hogy az Egyesült Államok párbeszédet szeretne a későbbiekben Észak-Koreával. Egy republikánus szenátor eközben azt mondta, hogy Donald Trump neki arról beszélt, háború lehet Észak-Koreával abban az esetben, ha az folytatja a rakétaprogramját. Phenjan állítása szerint a legnagyobb rakétája képes lehet elérni az Egyesült Államok nyugati partvidékét is.

Pénteken Észak-Korea ismét interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt, korábban pedig több alkalommal is hajtott végre rakétateszteket, ugyancsak az ENSZ tiltása ellenére.

„Nem keressük a rezsim végét, nem célunk, hogy összeomoljon a rezsim, nem szeretnénk siettetni a félsziget újraegyesítését, nem keresünk indokot arra, hogy a katonáinkat a 38. szélességi foktól északabbra küldjük. Nem vagyunk ellenség, nem jelentünk fenyegetést, de elfogadhatatlan fenyegetést jelent (Észak-Korea) velünk szemben, és reagálnunk kell” – szögezte le Tillerson.

Az, hogy Észak-Korea ismét hosszú hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelt, tovább fokozta az Egyesült Államokra jelentett kockázatot illető aggályokat, egyben megerősítette az elhatározást az esetleges rakétatámadás megelőzésére. Az amerikai elnök is ezt tarthatta szem előtt, amikor háború lehetőségét vetette fel Lindsey Graham szenátorral folytatott eszmecseréje során.

Mivel azonban egy esetleges összetűzés Észak-Koreával „katasztrofális” lehetne, Tillerson ismét hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem akarja elérni a rezsim leváltását, és végső soron a párbeszédben érdekelt – ennek azonban nem lehet az a felvetés az alapja, hogy Észak-Korea megtarthatja a nukleáris fegyvereit. Phenjan korábban határozottan visszautasította az ilyen feltételeket.

Rex Tillerson szerint a stratégia az, hogy egy békés, de egyre intenzívebb gazdasági nyomást gyakorolnak az ázsiai országra, hogy az változtasson az álláspontján. Mivel azonban az elmúlt időszakban úgy tűnt, jelentős fejlődést ért el a ballisztikus rakéták terén Észak-Korea, így kérdéses, hogy mennyire tűnhet reális elképzelésnek az ország nukleáris leszerelése.

Donald Trump több alkalommal is bírálta Kínát – Észak-Korea szomszédját, és egyben legközelebbi szövetségesét – azért, mert meglátása szerint nem tesz eleget annak érdekében, hogy Phenjant a fegyverkezési programjának feladására bírja.

Tillerson azonban már diplomatikusabb megközelítést választott, és kiemelte, hogy csak az észak-koreaiakat tehetik felelőssé a helyzetért, jóllehet – mint hozzátette – meglátásuk szerint Kínának speciális és egyedi a kapcsolata az országgal, és így olyan módon lehetne befolyással az észak-koreai rezsimre, mint senki más.

Lindsey Graham republikánus szenátor eközben arról beszélt, hogy Donald Trump elmondta neki, amennyiben Phenjan nem hagy fel azzal a céljával, hogy az Egyesült Államok területét is érintő rakétaprogramot dolgozzon ki, úgy katonai konfliktus is bekövetkezhet.

„Háború lesz Észak-Koreával a rakétaprogramja miatt, ha továbbra is interkontinentális ballisztikus rakétával próbálják elérni Amerikát. (Trump) ezt mondta nekem, én hiszek neki, és ha Kína volnék, ugyancsak hinnék neki, és tennék valamit”

– idézte a szenátor az elnök szavait hozzátéve, hogy ha háború lesz, az ott fog történni, és ha ezrek halnak meg, akkor ott halnak majd meg, és nem pedig az Egyesült Államokban, s ezt szintén Trump mondta neki.

Az újabb és újabb rakétatesztek ellenére szakértők szerint Phenjan még nem képes miniatürizálni a nukleáris töltetet, ahogyan nem tudja megoldani annak a rakétára helyezését és a célba juttatásig történő védelmét sem. Emellett több észak-koreai rakéta nem képes a célpont pontos elérésére.

Mások szerint ellenben a fejlődés ütemét nézve Phenjan akár 5-10 éven belül is képes lehet olyan nukleáris fegyvert fejleszteni, amely elérheti az Egyesült Államok területét.

Rex Tillerson Rex Tillerson (Forrás: reuters.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen