hirdetés
Nemzetközi

Вернулись к корням

Vissza a gyökerekhez – miért is fordulnak az oroszok a 90-es évek túlélési módszereihez?

За три года россияне стали беднее на 20 процентов, а треть граждан пытаются сэкономить на продуктах питания, более активно используя ресурсы подсобных хозяйств. Таковы промежуточные итоги кризиса, который привел к девальвации рубля, всплеску инфляции и падению доходов населения. «Лента.ру» попыталась разобраться, насколько обострилась в России проблема бедности.
hirdetés

Három év alatt az oroszok átlagban 20%-kal lettek szegényebbek, ezért a népesség harmada az élelmiszereken próbál meg spórolni a mindennapokban. Mindezt úgy teszik, hogy a háztáji gazdaság nyújtotta lehetőségekhez fordulnak csakúgy, ahogy ezt csinálták a 90-es években is. 

Veteményes, lapát, és krumpli – ezek lettek egy letűnő korszak szimbólumai, amikor is az oroszok ráeszméltek, hogy a korábbi jólétnek vége, és ismét visszatért a recesszió az országba. A RAN kutatóközpont szociológusai egy kérdőívet végeztek el melyből kiderül, hogy a lakosság 32%-a foglalkozik háztáji gazdasággal, azaz maguk termesztik az elfogyasztásra kerülő élelmiszer egy részét. Ebből 5% azt is elárulta, hogy nemcsak megeszi, hanem kereskedik a megtermelt javakkal. 

„Ezek pontosan azok a „túlélési” eszközök, melyeket az oroszok a 90-es években felbukkanó válság ideje alatt is használtak. Tehát nem a 21. század emberének innovációjáról van szó, hanem egy jól ismert, bevált gyakorlatról,” – nyilatkozta a RAN központ egyik munkatársa. 

Igaz 2016 óta idén először nem csökkent a lakosság bevétele, mégis azt lehet mondani, hogy ez a tendencia még nem vert gyökeret az országban, ezért nem is hat különösebben az oroszok valós jólétére. Az idei növekedés ellenére azt lehet megállapítani, hogy 2014 tavasza óta az emberek reálbevétele körülbelül 20%-kal csökkent, miközben az élelmiszerek ára átlagban 28%-kal nőtt. Ezért nem csoda, hogy sokan választották azt az utat, hogy saját kertjükben, földjeiken termelik meg azt, amit a boltban sokkal drágábban kéne megvenniük.

orosz gazdaság A kép illusztráció (Forrás: lenta.ru)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen