hirdetés
Nemzetközi

Australian Police Say Two Men Charged Over Airplane Bomb Plot

Repülőgépre juttatott volna bombát két terrorista Ausztráliában, vádat emeltek ellenük

Two men facing terrorism charges in Australia were involved in an aborted attempt to place an improvised explosive device on an Etihad Airways flight out of Sydney last month in a plot directed by the Islamic State group (ISIS), police said Friday.
hirdetés

Terrorizmus miatt emeltek vádat Ausztráliában két férfival szemben, akik egy tervezett, ám végül meghiúsult terrorcselekményben voltak érintettek. A múlt hónapban az Ethiad Airways Sydney-ből induló járatára juttattak volna házi készítésű bombát, a tervet az Iszlám Állam irányította – közölte pénteken a helyi rendőrség.

Egyikük, egy 49 éves, Sydney-ben élő férfi vitte az eszközt a repülőtérre július 15-én egy csomagban, majd arra kérte a testvérét, hogy vigye magával – csakhogy azt nem közölte vele, hogy mi is van a csomagban – tájékoztatta az újságírókat az ausztrál szövetségi rendőrség helyettes parancsnoka, Michael Phelan. A 49 éves férfi azonban (egyelőre nem tudni, miért) elhagyta a repülőteret a táskájával együtt, a testvére pedig végül anélkül indult el az útra.

„Ez az egyik legkifinomultabb terv, amelyet csak ausztrál földön megpróbáltak végrehajtani”

– mondta Phelan hozzátéve, hogy az ausztrál hírszerzés és rendőrség nagyszerű munkájának hiányában egy katasztrofális esemény is történhetett volna.

A pénteken nyilvánosságra hozott adatok az elsők, amelyeket a múlt hét végén történt letartóztatások óta a hatóságok megosztottak a nyilvánossággal.

A múlt héten Sydney-ben egy razzia során négy embert vettek őrizetbe. Egy 49 és egy 32 éves férfit vádolnak azzal, hogy terrorcselekményt terveztek, emellett egy további személyt továbbra is őrizetben tartanak, egy negyediket viszont elengedtek.

A 49 éves férfi testvére ellen nem emeltek vádat a terrorcselekmény terve miatt, mivel a rendőrség szerint nem is sejtette, hogy a csomagban robbanóeszköz van. A rendőrség egyik gyanúsított nevét sem közölte.

A katonai minősítésű robbanóanyagot az Iszlám Állam egy vezető tagja küldte Törökországból légi szállítmányként, majd a megvádolt két férfinak a terrorszervezet egyik parancsnoka elmagyarázta, hogyan kell összeállítani a bombát, amelyet a rendőrség azóta megtalált.

Miután a július 15-ei kísérletük meghiúsult, a két férfi egy vegyi anyagokat szétszóró eszközön kezdett dolgozni, amely nagy mértékben mérgező hidrogén-szulfidot juttatott volna a levegőbe. Bár meghatározott célpontot még nem választottak, és a terv kivitelezésének kezdetén tartottak csak, a terrorszervezet egy külföldi tagja javaslatokat tett arra, hogy milyen helyszíneken lehetne elhelyezni egy ilyen eszközt – így például tömegközlekedési helyszíneken vagy más, forgalmas helyeken.

Kén-hidrogént Phelan szerint nagyon nehéz előállítani, így egyértelművé szerette volna tenni, hogy a valóságos eszköz elkészítésétől még nagyon messze jártak a gyanúsítottak. A rendőrségnek egyik tervről sem volt tudomása egészen addig, amíg a hírszerző szolgálatokon keresztül információhoz nem jutottak július 26-án. Ezután július 29-én őrizetbe vették a férfiakat.

Phelan elismerte, hogy aggasztó a felvetés, miszerint az Iszlám Állam képes volt robbanóanyagokat küldeni Ausztráliába – azóta különös figyelmet fordítanak a hasonló csomagok kiszűrésére a biztonsági szolgálatok. Phelan egyben elmondta, hogy a rendőrség egyelőre nem tudja, hogy pontosan miért nem jutott végül túl a fogadópulton a robbanóeszközt tartalmazó csomag. Egyes felvetések szerint túl nehéz volt, de elképzelhető az is, hogy a férfi végül visszariadt a tervtől.

Miután a rendőrség értesült a meghiúsult tervről, egy „ál-bombával” ellenőrzést végeztek, és az nem haladt át a repülőtér csomagrendszerén, mivel a biztonságiak kiszúrták.

A két megvádolt férfinak a pénteki napon kell megjelennie a bíróság előtt, amennyiben bűnösnek találják őket, úgy akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

Repülőtér Sydney-ben A kép illusztráció (Forrás: australianaviation.com.au)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen