hirdetés
Nemzetközi

Près de 250 000 œufs contaminés ont pu être consommés en France

Már közel 250 ezer szennyeződött tojást fogyaszthattak el Franciaországban

Selon le ministère de l'Agriculture, près de 250 000 d'œufs contaminés par le fipronil ont pu être consommés par les Français depuis avril. L'Union européenne souhaite organiser un sommet avec les pays touchés par ce scandale sanitaire.
hirdetés

A francia mezőgazdasági minisztérium szerint mintegy 250 ezer fipronillal szennyeződött tojást fogyaszthattak már el Franciaországban ez év áprilisa óta. Az érintett országokkal az Európai Bizottság eközben egy csúcstalálkozót szeretne szervezni.

Stéphane Travert francia mezőgazdasági miniszter pénteken bejelentette, hogy mintegy 250 ezer fipronillal szennyeződött tojást fogyaszthattak el az országban április óta. Az Európai Bizottság a tojásbotránnyal érintett 15 tagállam részvételével szeretne egy csúcstalálkozót szervezni.

Stéphane Travert elmondta, hogy két olyan tojáscsomagoló központ van, ahová Hollandiából és Belgiumból szennyeződött tojások érkeztek.

Az első 196 ezer, Belgiumból érkezett tojást április 16. és május 2. között helyezhették a polcokra – ezek nagy részét már el is fogyasztották anélkül, hogy bármiféle egészségi károsodás történt volna. A második „tojáscsoport” Hollandiából érkezett, a megközelítőleg 48 ezer darab tojást július 19. és 28. között a Leader Price boltjaiban kezdték árulni.

A francia mezőgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy ezeket a tojásokat „bármiféle veszély nélkül” el lehet fogyasztani, és az Anses (a francia élelmiszer-, környezet- és munkabiztonsági hivatal) már kiadott egy tájékoztatást ezzel kapcsolatosan. Eszerint a szennyezettség nem éri el azt a szintet, ami a fogyasztók számára veszélyt jelentene.

Eközben az Európai Bizottság egy miniszteri szintű találkozót szeretne szervezni, ahol a válság következményeit vitatnák meg a 15 érintett tagország részvételével.

A francia mezőgazdasági miniszter már reagált is a felvetésre. Megfogalmazta, hogy részt kívánnak venni egy olyan kezdeményezésben a mezőgazdasági miniszterek szeptemberi, észtországi találkozóján, ahol felmérnék, milyen mértékű volt a tojásügy.

„Nem egészségügyi botránnyal állunk szemben, hanem csalással. A vállalatokat megtévesztették a beszállítóik” – mondta Stéphane Travert.

A holland rendőrség két gyanúsítottat vett őrizetbe az üggyel összefüggésben csütörtökön.

Tojások A kép illusztráció (Forrás: ouest-france.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen