hirdetés
Nemzetközi

Социальная инженерия: банальный обман помог мошенникам за год похитить с банковских карт россиян 650 млн рублей

Az internet segítségével egy év alatt 650 millió rubelt loptak el orosz számlákról

В прошлом году хакеры с помощью методов социальной инженерии, иными словами - банального обмана, похитили с банковских карт россиян 650 млн рублей, пишет газета "Известия".
hirdetés

A múlt évben a hackerek az internet segítségével körülbelül 650 millió rubelt emeltek le orosz bankkártya tulajdonosok számláiról, írja az Izvesztyija napilap. 

Igaz, a korábbi évhez képest ez a mutató 15%-kal esett, olvasható a Zecurion vállalat kimutatásában, akik a banki adatbiztonságra specializálódtak Oroszországban. Ezt azt jelenti, hogy az emberek kevésbé hiszékenyebbek, így ritkábban szolgáltatják ki banki adataikat idegeneknek. 

A netes csalók viszont még most sem szunnyadnak, és újabb és újabb módszereket találnak ki a céljuk eléréséhez. A Zecurion-ban éppen ezért attól tartanak, hogy idén az internetes csalások segítségével megszerzett pénzösszeg akár 750 millió rubelig is emelkedhet. 

Az elkövetők egyik legismertebb módszere az, hogy felhívják a kártyatulajdonost, az egyik bank munkatársaként mutatkoznak be, majd elkérik a számla és a kártya pontos adatait (számlaszám, CVC, pin-kód stb…).
A másik közkedvelt átverésben a csalók küldenek az ügyfél postafiókjára egy levelet egy hivatkozással, amit megnyitva, a gyanútlan áldozat egy vírust telepít fel a gépére, ami megszerzi a szükséges adatokat. 

Az olyan oldalakkal, amit „otthoni munkával könnyű pénzhez juttatnak minket” is óvatosan kell bánni, ugyanis azok nagy része is csak átverés. 

A jövőben az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszereket fognak választani, úgyhogy mindig legyünk nagyon óvatosak azzal, kiknek és miért szolgáltatjuk ki banki adatainkat.

internetes csalók A kép illusztráció (Forrás: https://ej.by)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen