hirdetés
Nemzetközi

الوجود الإيراني بسوريا يقلق الأردن وإسرائيل

Nyugtalanítja Izraelt és Jordániát az iráni jelenlét Szíriában

تناولت صحيفتا إسرائيل اليوم ويديعوت أحرونوت "التهديدات الإستراتيجية" التي يشكلها الوجود العسكري الإيراني في سوريا على كل من الأردن وإسرائيل إلى جانب دول أخرى في المنطقة
hirdetés
Irán katonai jelenléte Szíriában stratégiai fenyegetést jelent mind Izrael, mind Jordánia, valamint a régió más országai számára is.
Izrael úgy véli, ha nem sikerül a "legnagyobb hatalomnak" eltávolítani Iránt a szír-izraeli határról, akkor ezt neki kell megtennie, s így rákényszerül a már hat éve gyakorolt politikájának feladására, mely szerint nem avatkozik be a szíriai háborúba.
Izrael továbbá rámutatott a nyugat szerepére Irán földrajzi terjeszkedésében a Közel-Keleten, amely megítélése szerint az Iszlám Állam elleni "hisztérikus" küzdelem következménye, hiszen ennek során szivárogtak be az Iránt támogató síita milíciák Szíriába és Irakba.
Jordánia szintén stratégiai fenyegetésnek és elfogadhatatlannak tartja az iráni jelenlétet, s úgy látja, Irán átvette az Iszlám Állam helyét azokon a területeken, amelyeket eddig utóbbi tartott ellenőrzése alatt. A jordán politika ezért kész lépéseket tenni annak érdekében, hogy megőrizze a békét és a stabilitást országa határán.
المليشيات والمنظمات المقربة من إيران عززت وجودها العسكري في سوريا المليشيات والمنظمات المقربة من إيران عززت وجودها العسكري في سوريا (Forrás: aljazeera.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen