hirdetés
Nemzetközi

Barcelona and Cambrils: 'Bigger' attacks were prepared

Nagyobb támadást terveztek a barcelonai és cambrilsi támadások elkövetői

The suspects in the attacks in Barcelona and Cambrils were planning one or more bigger attacks than those that were carried out, police say. Catalonia's police chief said blasts in a town south of Barcelona on Wednesday deprived the plotters of bomb material, forcing them to carry out simpler attacks using vehicles to ram crowds.
hirdetés

A barcelonai és cambrilsi támadások gyanúsítottjai egy vagy több, az általuk végrehajtottnál nagyobb támadást terveztek a rendőrség közlése szerint.

A katalóniai rendőrfőnök elmondta, hogy a szerdán egy Barcelonától délre található városban történt robbanások következtében az elkövetőknek nem maradt anyaguk a bombához, így kényszerűségből döntöttek a gázolásos merényletek elkövetése mellett.

A rendőrség továbbra is nagy erőkkel keresi a 18 éves Moussa Oukabirt, aki a gyanú szerint a csütörtöki, 13 halálos áldozatot követelő barcelonai támadást elkövette. A férfi a bátyja személyi okmányait használta annak a kisteherautónak a bérléséhez, amellyel az emberek közé hajtott.

A rendőrség később megölt öt feltételezett dzsihádistát egy második gázolásos támadásban Cambrils városában. Egy nő, aki ennek a támadásnak a során sérült meg, később a kórházban meghalt.

A rendőrség közlése szerint a Cambrilsban megölt férfiak is összefüggésbe hozhatóak a barcelonai támadással, amelynek elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök elítélte a barcelonai dzsihádista támadást, egyben háromnapos nemzeti gyászt jelentett be, és pénteken délben egy perces csenddel emlékeztek meg az áldozatokról.

A rendőrség közlése szerint vizsgálják azt a felvetést, miszerint a támadásokat jelentősebb idő alatt, egy Barcelonától délre található, Alcanar nevű kisváros egy magáningatlanának területén dolgozták ki a terroristák. Szerdán este több robbanás is történt a házban, amelyet feltehetőleg felrobbanó gáztartályok okoztak, ekkor egy ember meghalt.

A robbanóeszközöket egy vagy több, Barcelona területére tervezett támadáshoz használták volna a rendőrség szerint, és a helyi rendőrfőnök úgy véli, az eredetileg tervezetthez képest a valóságosan elkövetett támadások „kezdetlegesek” voltak.

A furgon vezetője gyalogosan menekült el a helyszínről, miután többeket elgázolt, őt korábban azért nem tudták lelőni a helyszínen lévő rendőrök, mert az érintett terület tele volt emberekkel. Később a helyi rendőrfőnök azt mondta, feltételezése szerint a barcelonai gázolás során az autót vezető személy volt a Cambrilsban megöltek egyike, ám egyelőre nem tudni, hogy Moussa Oukabir vezetett-e.

Moussa Oukabir bátyját őrizetbe vették, ő azt állítja, nincs köze a támadáshoz, öccse lopta el tőle az okmányait. Rajta kívül három személyt – két marokkói származású és egy Melillán született férfit – vettek őrizetbe. Hármukat Ripollban, egyiküket Alcanarban fogták el, a férfiak 21, 27, 28, illetve 34 évesek voltak.

A barcelonai gázolásban 34 ország állampolgárai sérültek, illetve haltak meg, a Cambrilsban történt támadásban pedig egy nő szenvedett halálos sérülést.

Rendőrök A kép illusztráció (Forrás: people.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen