Nemzetközi

Australian terror plan to hide plane bomb in Barbie revealed

Barbie babába rejtették a bombát a robbantásra készülő terroristák

Lebanon's interior minister has claimed a terror cell attempted to blow up a flight from Australia with bombs hidden in a Barbie doll and a meat grinder. He said Amer Khayyat planned to detonate an improvised explosive device 20 minutes into an Abu-Dhabi bound flight with 400 passengers onboard.

A libanoni belügyminiszter azt mondta, hogy egy terrorsejt egy Ausztráliából érkező gép felrobbantását tervezte, méghozzá egy Barbie babába, illetve egy húsdarálóba rejtett bomba segítségével.

A libanoni belügyminiszter elmondta, hogy Amer Khayyat egy házi készítésű bombát akart felrobbantani az Abu-Dzabiba tartó és összesen 400 utast szállító járaton az indulást követő megközelítőleg 20. percben.

A feltételezés szerint a tervtől „csak azért léptek vissza”, mert a robbanóeszközöket tartalmazó csomag túlzottan súlyosnak bizonyult.

Az esettel összefüggésben júliusban négy embert vettek őrizetbe a Sydney-ben tartott terrorellenes razziák során. Két személyt azóta elengedtek, de egy libanoni-ausztrál testvérpárt, a 49 éves Khaled Khayatot és a 32 éves Mahmoud Khayatot „terrortámadás tervezése, illetve annak előkészülete” miatt vádolják.

Az ausztrál hatóságok korábban megerősítették, hogy a letartóztatások egy repülőgép elleni támadás tervével vannak összefüggésben. Kiderült, hogy az Ethiad légitársaság július 15-én Sydney-ből induló gépe lett volna a célpont.

Michael Phelan, az ausztrál szövetségi rendőrség parancsnok-helyettese szerint ez az egyik „legkifinomultabb” terv volt, amelynek végrehajtását Ausztráliában valaha megkísérelték.

A rendőr azt is elmondta, hogy a házi készítésű bomba alapanyagait az Iszlám Állam tagjai légi szállítmánytként küldték Ausztrália területére. Állítólag a támadás tervezőinek egy negyedik testvére az Iszlám Állam egy vezető tagja Rakkában.

Egy hétfői sajtótájékoztatón a libanoni belügyminiszter elmondta, hogy Amer Khayyatnak le kellett mondania a terv végrehajtásáról, és a csomag nélkül kellett Libanonba utaznia, mivel az túl nehéz volt. Korábban az ausztrál hatóságok azt mondták, Amer nem tudott a csomagjában lévő bombáról.

A libanoni belügyminiszter elmondta, hogy országa fokozottan együttműködött az ausztrál kormánnyal az ügyben, és azt állította, hogy az érintett testvéreket már több mint egy éve megfigyelték, miután egyikük Szíriába utazott.

Miután a bombatámadással nem jártak sikerrel, az őrizetbe vett férfiak házilag előállított „vegyi fegyverrel” akartak támadást végrehajtani.

Az Ethiad egy gépe A kép illusztráció (Forrás: independent.co.uk)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen