Nemzetközi

Brazil court blocks Amazon mining decree

Egy brazil bíróság blokkolta a természeti rezervátumban bányászatot lehetővé tevő rendeletet

A Brazilian court has suspended a government decree that would open up a vast natural reserve in the Amazon to commercial mining.

Egy brazil bíróság felfüggesztette azt a rendeletet, amely lehetővé tenné az Amazonas-medence egy hatalmas természeti rezervátumának területén a kereskedelmi célú bányászatot.

A megközelítőleg 46 ezer négyzetkilométer területű természeti rezervátumról feltételezik, hogy az gazdag aranylelőhely, valamint mangán és más ásványok előfordulnak annak területén.

Az elmúlt időszakban széles körben gyakorolt bírálatokat követően hétfőn a kormány felülvizsgálta a rendeletet, és kizárta a bányászatot az őslakosok területein. Korábban több híresség és aktivista is élesen bírálta a rendelettervezetet.

Brazíliaváros egy szövetségi bírósága közleményében azt írta, hogy felfüggeszti a Michel Temer elnök által aláírt rendeleten alapuló lehetséges adminisztratív cselekményeket.

Az Amazonas-medencében található Renca rezervátum több bennszülött törzsnek is az otthona, emellett pedig jelentős, lényegében „érintetlen” erdőség is található a területén.

A Dánia teljes területénél is nagyobb védett természeti terület nagyjából 30 százalékán tervezték a bányászat engedélyezését, amit Michael Temer azzal indokolt, hogy a lépés fellendítené az ország gazdaságát.

Randolfe Rodrigues ellenzéki szenátor már korábban is elítélte a bányászat lehetségessé tételét a területen, és azt mondta, az

„az elmúlt 50 év legnagyobb támadása az Amazonas ellen”.

Maurício Voivodic, a WWF brazil szervezete fajvédelmi csoportjának vezetője a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy amennyiben megindul a bányászat a területen, az

„demográfiai robbanáshoz, erdőirtáshoz, a vízforrások pusztulásához, a biodiverzitás csökkenéséhez és egy földkonfliktus létrehozásához vezetne”.

A WWF jelentése szerint a réz- és aranyfeltárással érintett egyik fő terület éppen az egyik védett terület, nevezetesen a Maicuru Biológiai Rezervátum. Emellett állítólag a Pará Állami Erdőségben is lehet arany, amely szintén az adott területen található.

A természetvédő szervezet szerint megvan a konfliktus lehetősége is a két bennszülött rezervátummal, amelyekben többféle etnikumú, nagyrészt elszigetelt közösségek élnek. A WWF jelentése szerint „visszafordíthatatlan kárt” okozhatna az „aranyláz” a területen még élő kultúrák esetében is.

Meglátásuk szerint amennyiben a kormány ragaszkodik az érintett területek esetében a bányászat engedélyezéséhez anélkül, hogy egyeztetnének a természetvédelmi garanciáról, annak nagy nemzetközi visszhangja lesz.

Amazonas-folyó A kép illusztráció (Forrás: rioclaroreservanatural.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen