Nemzetközi

IS chief Baghdadi probably still alive - US commander

„Feltehetőleg még életben van” az Iszlám Állam vezetője

The leader of the Islamic State (IS) group is probably still alive, a senior US general has said, contradicting a claim by Russia that it probably killed him in a raid in Syria in May.

Az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője feltehetőleg továbbra is életben van egy amerikai tábornok szerint annak ellenére, hogy egy korábbi orosz állítás szerint egy májusi szíriai légitámadás során Abu Bakr al-Bagdadi „valószínűleg” meghalt.

Abu Bakr al-Bagdadi talán továbbra is egy félreeső, Irak és Szíria közötti határszakaszon bujkál – mondta Stephen Townsend amerikai tábornok, aki az Iszlám Állam elleni koalíció parancsnoka is egyben. Hozzátette: elképzelhető, hogy al-Bagdadi elmenekült, miután az Iszlám Állam támaszpontjait mind Irakban, mind pedig Szíriában támadták.

A terrorszervezet vezetőjének tartózkodási helye egy ideje már ismeretlen. Júniusban Oroszország azt közölte, hogy „nagy a valószínűsége” annak, hogy al-Bagdadi meghalt egy hónappal bejelentésüket megelőzően egy Rakka elleni orosz légicsapásban. Azóta az Iszlám Állam ellen harcoló helyi csoportok növelték a továbbra is mintegy 2 ezer milicistát „rejtő” város elleni földi támadásokat.

Korábban is több alkalommal számoltak már be al-Bagdadi állítólagos haláláról, csütörtökön azonban Stephen Townsend azt mondta, hogy „hírszerző csatornák jelzései szerint” továbbra is életben van.

„Nap mint nap keressük. Nem hiszem, hogy halott volna” – mondta újságíróknak Townsend, aki hozzátette, hogy „fogalma sincs”, hogy hol lehet az Iszlám Állam vezetője.

Az amerikai tábornok elmondta, hogy amennyiben megtalálják a terrorszervezet vezetőjét, feltételezése szerint megpróbálják majd megölni, ugyanis „valószínűleg nem érné meg a sok gondot” az elfogásának kísérlete.

A feltételezés szerint al-Bagdadi az iraki Moszulban tartózkodott, mielőtt az amerikai vezetésű koalíció 2016 októberében megkezdte az Iszlám Állam akkor utolsó jelentős iraki támaszpontjának számító város visszaszerzését célzó műveletet.

A terrorszervezet vezetője az elmúlt években mindössze egy alkalommal „jelent meg” a nyilvánosság előtt, nevezetesen egy videóban 2014. július ötödikén, nem sokkal azt követően, hogy a terroristák elfoglalták Moszult. Legutoljára november másodikán hoztak nyilvánosságra tőle származó hangüzenetet.

Al-Bagdadi a feltételezések szerint Szamarrában, egy Bagdadtól északra található településen született 1971-ben, és úgy tudni, a város egy mecsetében tevékenykedett hitszónokként az amerikai vezetésű invázió idejében 2003-ban.

Egyesek feltételezik, hogy Szaddám Huszein uralma alatt már dzsihádista volt, míg mások úgy vélik, hogy az Egyesült Államok által működtetett, dél-iraki Camp Buccában való négy éves fogva tartása alatt radikalizálódott. Az amerikai fenntartású létesítményben tartották őrizetben az al-Káida több vezetőjét is.

Később az al-Káida iraki vezetője lett, 2011 októberében pedig az Egyesült Államok hivatalosan is terroristaként nevezte meg, s ehhez kapcsolódóan 25 millió dolláros jutalmat ajánlottak annak, aki a férfi elfogásához vagy megöléséhez vezető információval szolgál.

Az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője Stephen Townsend amerikai tábornok azt mondta, al-Bagdadi valószínűleg még életben van / US general Stephen Townsend said Baghdadi is probably still alive (Forrás: theguardian.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen