hirdetés
Nemzetközi

À Saint-Martin, la population ravie de voir les militaires en ville

Örülnek a Szent Márton-szigeten élők a katonák jelenlétének

À Marigot, les soldats patrouillent sous les vivats des habitants, enfin rassurés pour leur sécurité.
hirdetés

Marigotban, a Szent Márton-sziget fővárosában a helyi lakók örömére katonák járják az utcákat – az ő jelenlétükkel az emberek végre biztonságban érezhetik magukat.

A katonák érkezését máris örömmel fogadták a Szent Márton-sziget lakói. A sziget fővárosában, Marigotban meleg fogadtatásban volt részük a katonáknak, akik végre megerősítik a lakosság biztonságát – igaz, az elmúlt napokban egyébként is némileg nyugodtabbá vált a helyzet. A legfontosabb feladatuk voltaképpen az, hogy jelen legyenek a szigeten.

A járőrözés viszonylag nyugalmasan folyik, a katonák pedig egészen a Howell bevásárlóközpontot övező lakónegyedtől Marigot központjáig bejárják a város területét, és így „biztosítják azt” – mondta egy szeptember tizenegyedikén, hétfőn érkezett hadnagy.

„Azt hittük, hogy egy olyan lakosságot találunk majd, amelyet egészen megviselt a megpróbáltatás, és hogy a morál a nullával lesz egyenlő, de ennek éppenséggel az ellenkezője volt igaz: az emberek máris nekikezdtek a (város) rendbe tételének” – mondta a hadnagy.

A katonák küldetése az, hogy jelen legyenek a városban, és olyan „erődemonstrációt” jelentsen a jelenlétük a Szent Márton-sziget fővárosának utcáin, amely a lehetséges fosztogatókat elriasztja a bűncselekmény végrehajtásától, és amelynek talán még ennél is fontosabb feladata, hogy a lakosságban, amely a történtek után még mindig „sokkban van”, megerősítsék a biztonságérzetet a nap 24 órájában.

A járőröző katonákat többen örömmel köszöntik a mellettük elhaladó autókból, így például azt mondják, hogy „üdvözlünk a Szent Márton szigeten”, vagy hogy „köszönjük, amit tesztek”. A katonáknak arra a kérdésére, hogy minden rendben van-e velük, a lakóktól többségében az a válasz érkezik, hogy „megvannak”.

„Egyenesbe jövünk, még van némi tartalékunk” – mondta egy marigoti lakos.

A nő nem szeretne az elosztópontokra menni, ugyanis azok előtt hosszú sorok kígyóznak, ráadásul szeretné, ha azok kerülnének elsőbbségbe, akiknek gyermekeik vannak, vagy akik mindenüket elvesztették.

Egy helyi pizzéria tulajdonosa ugyancsak elégedett a helyzettel, és noha örül a katonák jelenlétének, de igazán sürgetőnek tartja, hogy letakarhassák a házak tetejét, valamint hogy élelmiszert és ivóvizet kapjanak.

A járőrök két órányi, a tűző napon folytatott séta után egy másik állomásra mennek, majd két óra pihenőt kapnak. A hadnagy azt mondta, hogy összességében szeret a szigeten szolgálni, sokkal inkább, mint a Sentinelle program keretében, ahol az emberek „közömbösek” maradnak.

Katona a Szent Márton-szigeten Egy holland katona vizet oszt a Szent Márton szigeten a gyermekeknek / Un militaire néerlandais apporte de l'eau à des enfants sur l'île de Saint-Martin (Forrás: 20minutes.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen