hirdetés
Nemzetközi

US-backed forces take 90% of Raqqa from Isis in major offensive

Az Iszlám Állam Rakka nagy része felett elvesztette az ellenőrzést

A Syrian monitoring group says Isis has lost control of up to 90 per cent of its de facto capital Raqqa following a series of successful operations by US-backed forces.
hirdetés

Egy szíriai megfigyelő csoport szerint az Iszlám Állam elvesztette Rakka akár 90 százaléka felett az ellenőrzését az Egyesült Államok által támogatott erők sikeres műveleteit követően.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerdán azt közölte, hogy Rakka immár szinte teljes területét megszerezte a Szíriai Demokratikus Erők (SDF). Az SDF közleménye szerint az Eufrátesz Dühe-művelet elérte a „végső szakaszát” Rakkában, amelyet az Iszlám Állam több mint három éve foglalt el.

Miután a várost keleti és nyugati irányból is megközelítették, az SDF közölte, hogy sikerült egy új, északi frontot nyitniuk, egyben megfogalmazta, hogy a hadművelet „a végéhez közelít”.

A kurd és arab erőket tömörítő SDF-nek júniusban sikerült körbevennie a várost, amikor a szélsőséges harcosok kiűzését célzó ostrom megkezdődött.

Most hétvégén, miután a harcok egy ideig szüneteltek, egy nagyobb művelet során a város kórházán igyekeztek túljutni. Ahogyan korábban az iraki Moszulban, úgy Rakkában is épületről épületre haladtak előre a városban.

Az elmúlt hetekben legkevesebb 300 ezer rakkai lakos menekült el annak ellenére, hogy az Iszlám Állam mesterlövészei és a házi készítésű bombák, valamint az amerikai vezetésű koalíció légicsapásai is veszélyt jelentettek eközben rájuk. Az ENSZ becslése szerint mintegy 70 ezer civil továbbra is a városban rekedhetett, ahol csak nagyon kevés élelmiszer és víz áll a rendelkezésükre, és elektromos áram sincsen. Eközben a hőmérséklet gyakran még meghaladja a 40 Celsius-fokot.

Egyelőre nem ismert, hogy az Iszlám Állam hány harcosa lehet a városban, de az Independentnek több kurd harcos is azt mondta, hogy úgy vélik, az ellenségeik többsége már elmenekült a sivatagba, és már többnyire mesterlövészekkel és aknákkal igyekeznek lassítani az SDF előrejutását.

A koalíció eközben továbbra is hajt végre légicsapásokat, az ENSZ és civil szervezetek pedig attól tartanak, hogy ezek sok civil halálához vezethetnek. A Rakkai hadműveletet irányító amerikai központi parancsnokság viszont többször közölte, hogy a koalíció „minden észszerű óvintézkedést megtesz a légicsapások megtervezésekor és végrehajtásakor”.

Rakka elfoglalásával az Iszlám Állam Szíria keleti és Irak nyugati részét érintő „kalifátusa” szinte teljesen elpusztulna, és a harcosok a megmaradt néhány sivatagi területükre szorulnának vissza. Elemzők szerint ezzel mindkét országban egy felkelő csoporttá alakulnak, amely így terrortámadásokat hajt majd végre a Közel-Keleten és azon kívül is.

SDF-harcosok A kép illusztráció (Forrás: theguardian.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen