hirdetés
Nemzetközi

Школьные столовые: чем травят детей

Iskolai menzák Oroszországban: avagy mivel mérgezik a gyerekeket

С начала учебного года не прошло и месяца, а по всей стране уже прокатилась волна массовых отравлений в школьных столовых. Десятки пострадавших учеников, некоторые в тяжелом состоянии в больницах. Причина — в халатном отношении взрослых к здоровью детей: это и антисанитария на кухне, и банальная экономия на продуктах. Как, например, в одной из школ Волгодонска. Почему чиновники отказываются есть то, чем кормят школьников?
hirdetés

Az új tanév kezdete óta még egy hónap sem telt el és Oroszország szerte máris aggódó szülők panaszait lehet hallani, akik az iskolai menzákon kapott ételek minőségét kifogásolják. Az aggodalom sajnos nem alaptalan, ugyanis az utóbbi napokban több tucat gyerek került kórházba, az ok – a menzán dolgozóknak a tanulók egészsége iránt tanúsított hanyag hozzáállása. A kiküldött ellenőrök a legtöbb esetben a menzákon mocskos konyhákat, és az ételen való spórolás nyomait fedezték fel.

Az egyik Volgográdi iskola diákjai mesélnek arról, hogy miért is nem eszik meg azt, amit a menzán felszolgálnak nekik.

Azután, hogy az iskolában közel 40 diákot ételmérgezés tüneteivel szállítottak kórházba a mai napon a menü már így hangzott: hal párolt zöldségekkel, krumplipüré és gulyásleves. Ez azért nagyon érdekes, mivel a tanulók elmondása szerint tegnap ebédre kétféle étel közül lehetett választani: virsli, és pizza virslivel. Az egyik gyerek szerint a virslinek „elég furcsa íze volt.” Pontosan ezután a fura virsli-ebéd után szállították a tanulókat a helyi kórházba, egyiket a másik után.

„Az orvos amikor megérkeztünk egyszerre azt kérdezte tőlünk: ettek virslit a gyerekek?” – meséli az egyik megbetegedett gyerek édesanyja.

Ezután az iskola igazgatójával próbáltak beszélni, aki egész nap „elfoglalt” volt. A folyosón az épületből kimenekülve csak annyit mondott a kérdezőknek, hogy a gyerekek valószínűleg nem mostak kezet étkezés előtt, és ezért kerültek kórházba.

Az igazgatónő ahhoz a húsüzemhez irányította a riportereket, akik hivatalosan megnyerték a meghirdetett tendert. A kapott dokumentum szerint a helyi húsüzem kilónként 113 rubelért (körülbelül 500 forint a szerk.) szállítja az iskolának a virslit. Mint később kiderült ahhoz, hogy megnyerje a tendert, a beszállító az eredeti árat a felére csökkentette. Egy valami biztos: ilyen áron, viszont nem lehet jó minőségű húsáruhoz hozzájutni. Ezután mindenki döntse el maga, hogy valóban a gyerekek kézmosásának hiánya okozta-e a tömeges ételmérgezést a volgográdi iskolában.

 

iskolai menza A kép illusztráció (Forrás: http://kemoblast.ru)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen