hirdetés
Nemzetközi

Iran president Rouhani says country will increase missile capabilities after 'ignorant' Trump speech

Irán „megerősíti katonai képességeit” Trump kijelentései után

Iran has unveiled a powerful new missile, as the country's president, Hassan Rouhani, promised to boost their weapons capabilities, in defiance of threats from US President Donald Trump.
hirdetés

Irán bemutatott egy új, nagy erejű rakétát, miután az ország elnöke, Haszan Róháni Donald Trump amerikai elnök figyelmeztetésére reagálva kijelentette, hogy megerősíti az ország katonai képességeit.

Haszan Róháni azt mondta, hogy országa senkitől sem kér engedélyt arra, hogy „megvédje” magát. Nem sokkal bejelentését követően az iráni Forradalmi Gárda arról tett bejelentést, hogy egy olyan új rakéta áll az iráni erők rendelkezésére, amely több robbanófejet is képes szállítani, és hatótávolsága eléri a 2000 kilométert.

Ezzel a hatótávolsággal a rakéta akár Izrael területét is elérhetné, ahogyan több közel-keleti országba is képes volna eljutni. Amir Ali Hajizadeh tábornok a Tasnim hírügynökségnek elmondta, hogy a robbanófejeknek „többféle felhasználási módjuk” is van.

Mindössze néhány nappal korábban Donald Trump az ENSZ-hez intézett beszédében bírálta Iránt, és egyben arról beszélt, hogy kiléptetheti országát a 2015-ös, az iráni atomprogramról kötött megállapodásból.

Egy katonai felvonuláson Haszan Róháni elmondta, hogy növelni fogják a katonai erejüket, méghozzá „elrettentő” célzattal.

„Meg fogjuk erősíteni a rakéta-képességeinket. Nem fogunk engedélyt kérni senkitől azért, hogy az országunkat megvédhessük” – jelentette ki az iráni elnök

Megjegyezte azt is, hogy a világ minden országa támogatta a nukleáris megállapodást az ENSZ-közgyűlésben ebben az évben, leszámítva az Egyesült Államokat és a „cionista rezsimet” (amellyel Izraelre célzott).

Emellett Róháni elmondta, hogy Teherán továbbra is támogatja „Szíriában, Jemenben és Palesztinában az elnyomott embereket”, utalva ezzel országa szerepére a jemeni és szíriai háborúkban, valamint a palesztin csoportoknak, így a Hamásznak nyújtott támogatására.

Donald Trump az ENSZ-ben mondott beszédében Iránt egy „gyilkos rendszernek” nevezte, és egyben azzal vádolta, hogy a fenti országokban erőszakot szít. Az amerikai elnök egyben hangot adott a 2015-ös nukleáris megállapodással kapcsolatos ellenérzésének, Iránt pedig azzal vádolta, hogy „veszélyes rakétákat” készít.

Az Iránnal kötött megállapodást, amelynek értelmében a nukleáris program mérsékléséért cserébe a gazdasági szankciók egy részének feloldását vállalták, korábban általánosságban fontos lépésnek tartották az Egyesült Államok és Irán közti diplomáciai kapcsolatok rendezéséhez. Donald Trump viszont már az elnökválasztási kampány során elítélte a megállapodást.

Róháni megjegyezte, hogy Trump megközelítését „abszurdnak és tudatlannak” tartja.

Haszan Róháni Haszan Róháni (Forrás: reuters.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen