hirdetés
Nemzetközi

Paris: depuis 2003, les trois quarts des moineaux ont disparu

Eltűnt a verebek háromnegyede Párizsból 2003 óta

D’après une étude conjointe du Corif (Centre Ornithologue d’Ile-de-France) et de la LPO (Ligue Pour les Oiseaux) présentée lundi dernier à l’auditorium de l’Hôtel de Ville, la ville de Paris aurait, entre 2003 et 2016, perdu les trois-quarts de ses moineaux. Comme le souligne Le Parisien, plusieurs alertes avaient déjà été lancées depuis 2016 quant à la baisse de la population ce l’oiseau emblématique des rues parisiennes.
hirdetés

2003 óta a verebek háromnegyede eltűnt Párizsból, ráadásul a francia főváros bizonyos kerületeiben ez az arány a 83 százalékot is eléri.

A Corif (Centre Ornithologue d’Ile-de-France, vagyis az Ile-de-France-i Ornitológiai Központ) és az LPO nevű madárvédő szervezet közös, hétfőn bemutatott tanulmánya szerint 2003 és 2016 között a verebek száma háromnegyedével csökkent Párizsban. A Le Parisien cikke szerint 2016 óta már több alkalommal is felhívták a figyelmet arra, hogy a párizsi utcák jellegzetes madara, a veréb populációja feltűnően csökken.

A francia főváros minden kerületében aggasztó a verebek folyamatos eltűnése. A tanulmány szerint 2016-ban a verebek száma Párizs központjában 49, a város déli és keleti részein pedig 83 százalékkal csökkent.

A verebek eltűnése látszólag egész Európát érintő jelenség, ugyanis más, Londonban és egyéb nagyvárosi területeken végzett kutatások is hasonló eredményeket mutattak. A párizsi kutatáshoz összesen mintegy ötven önkéntes figyelte a madarakat a tizenhárom éven át.

A Corif és az LPO több lehetséges, a verebek eltűnése mögött rejlő okra is rámutat.

Elsőként, meglátásuk szerint a madarak egészen egyszerűen már nem találnak elegendő rovart saját maguk és a fiókáik táplálásához.

Talán még ennél is súlyosabb problémát jelent azonban, hogy a verebek jellemzően a kis üregekbe, hasadékokba költöznek be, amelyek száma azonban az épületek felújításával egyre csökken.

A kutatásban közreműködő szervezetek egybehangzó véleménye szerint egyszerű volna a megoldás verebek eltűnésének megakadályozására – mindössze fészkelőládákat kellene kihelyezni, kerülni kellene a peszticideket, valamint hagyni kellene a városban némi „természetes” növényzetet.

Házi veréb - Passer domesticus A kép illusztráció (Forrás: thespruce.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen