hirdetés
Nemzetközi

Rohingya crisis: UN reports drop in arrivals in Bangladesh

Csökkent a Bangladesbe érkező rohingyák száma az elmúlt napokban

UN agencies in Bangladesh say there has been a notable drop over the past two days in the number of Rohingya refugees fleeing violence in Myanmar. But a spokeswoman for the International Organization for Migration (IOM) told the BBC it was „too soon to say that the influx is over”.
hirdetés

Az ENSZ Bangladesben jelen lévő ügynökségei szerint jelentős csökkenés volt megfigyelhető az elmúlt két napban a Mianmarból érkező rohingya menekültek számában. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) egy szóvivője a BBC-nek ugyanakkor azt mondta, hogy egyelőre túl korai volna azt mondani, hogy megszűnt a menekültek tömeges érkezése Bangladesbe.

Jelenleg elemzik, hogy mi okozza az érkezők számának csökkenését, miután augusztus huszonötödikétől kezdődően több mint 400 ezer rohingya menekült Bangladesbe Mianmarból.

Utóbbi országban a hadsereg Rakhine állam nyugati részén indított egy műveletet, miután egy Arsa nevű milicista csoport halálos támadásokat hajtott végre. A mianmari katonaság szerint a művelet célja, hogy megfékezzék a harcosokat, azt pedig, hogy civileket vennének célba, tagadják – szemtanúk, újságírók és menekültek ugyanakkor ezt vitatják.

Mianmarban a többségükben muszlim rohingyáknak már hosszú ideje üldöztetéssel kell szembenézniük, és noha néhányaknak már felmenői is az országban éltek, illegális bevándorlókként tekintenek rájuk.

Aun Szan Szu Kji mianmari vezetőt a rohingya menekültek helyzetének kezelésével kapcsolatosan nemzetközi bírálatok érték – ő pedig keddi beszédében elítélte az emberi jogokkal való visszaélést, de nem tette felelőssé a hadsereget, és nem is reagált arra, hogy etnikai tisztogatás történne országában.

Peppi Siddiq, az IOM egy szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy „jelentősen alacsonyabb” az újonnan érkezők száma az elmúlt két napban, mint azt megelőzően.

Szombaton a bangladesi határt őrző katonák arról számoltak be, hogy szinte teljesen véget ért a menekültek beáramlása az országba.

„Az őreink nem láttak egyetlen rohingyát sem érkezni az elmúlt néhány napban. A (menekült)hullám véget ért” – jelentette ki az AFP hírügynökségnek a bangladesi határőrség egy parancsnoka.

Eközben az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi elmondta, hogy „sokkolta őt”, amit akkor látott, amikor látogatást tett a bangladesi Cox's Bazarban az érkezők által készített szállásokhoz, és a legnagyobb kihívásnak azt nevezte, hogy megfelelő helyet biztosítsanak az embereknek. A menekültügyi főbiztos kiemelte, hogy rendkívül sokan készítettek maguknak ideiglenes hajlékokat a területen.

Rohingyák Mianmarban A kép illusztráció (Forrás: nytimes.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen