hirdetés
Nemzetközi

Le glyphosate interdit en France pour tous les usages d'ici 2022

Franciaországban 2022-re betiltják a glifozát használatát

Le porte-parole du gouvernement Christophe Castaner a annoncé ce lundi que le désherbant serait interdit d'ici la fin du quinquennat pour tous les usages.
hirdetés

Christophe Castaner francia kormányszóvivő hétfőn bejelentette, hogy a glifozát nevű növényvédőszer minden felhasználási módját betiltják az elkövetkező öt év végére.

Édouard Philippe francia miniszterelnök döntése szerint 2022-ig a glifozát nevű növényvédőszer minden felhasználási módját – beleértve ebbe a mezőgazdasági célú felhasználást –, be fogják tiltani. Erről a nyilvánosságot Christophe Castaner francia kormányszóvivő tájékoztatta hétfőn.

A szóvivő elmondta: a miniszterelnök azt a döntést hozta, hogy a glifozátot, akárcsak a hasonló, a francia emberek egészségét fenyegető szereket az elkövetkező öt évben betiltják.

A glifozát veszélyességét illetően eltérőek a vélemények, az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége mindenesetre a lehetséges karcinogén, vagyis rákkeltő anyagok közt tartja számon. Ezzel szemben az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint nem indokolt az anyag karcinogénként való nyilvántartása.

Franciaországban egyébként 2017. elseje óta már nem használhatják nem-mezőgazdasági célokra a szervezetek a glifozátot az olyan területeken, ahol a lakosság érintkezhet vele, míg a magánszemélyek esetében a glifozát nem mezőgazdasági célú használatát 2019-ig tiltják be.

Franciaország továbbra is ellenzi az Európai Bizottság azon javaslatát, amely engedélyezné a glifozát további használatát az EU-ban újabb tíz évig.

A közlemény szerint ez túl hosszú idő egy olyan termék esetében, amelyet továbbra is bizonytalanság övez, így Franciaország a javaslat ellen szavaz majd, ahogyan azt júliusban már közölték is.

Növényvédőszer-permetezés A kép illusztráció (Forrás: salon.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen