hirdetés
Nemzetközi

كردستان العراق يبدأ التصويت في استفتاء الانفصال

Kezdetét vette a Kurdisztán leszakadásáról szóló népszavazás

توجه الناخبون في إقليم كردستان العراق صباح اليوم الاثنين إلى صناديق الاقتراع للإدلاء بأصواتهم في الاستفتاء على الانفصال، وسط أجواء يسودها التوتر في ظل رفض عراقي وإقليمي ودولي لهذه الخطوة
hirdetés
Ma reggel kezdődött a népszavazás az iraki Kurdisztánban a tartomány függetlenedéséről. A szavazást feszült hangulat kíséri, hiszen Kurdisztán leválását sem Irak, sem a nemzetközi erők nem támogatják.
A népszavazást, amely helyi időszámítás szerint reggel 8-tól este 6-ig tart, négy tartományban, 12 ezer szavazóközpontban tartják. A részvételre több mint 5 millió polgár jogosult.
Masoud Barzani, kurdisztáni elnök a bel- és külföldi nyomás ellenére nem állt el a népszavazás lebonyolításától, s sajtótájékoztatón közölte, hogy Kurdisztán nem lesz többé partner egy sikertelen együttműködésben Irakkal, amely egy nem demokratikus, vallási felekezetekre szakadt országgá vált. Az elnök meglátása szerint Kurdisztán elszakadása nem jelent azonnali függetlenséget, csupán a Bagdaddal történő komoly megállapodások kezdetét bizonyos problémák megoldására, mint például a határok és az olaj kérdése. Továbba rámutatott arra, hogy a Kirkuk tartományt kezükben tartó kurd pesmerga harcosai számára kiadták az utasítást, hogy ne reagáljanak a népszavazás megsemmisítésére irányuló provokáló törekvésekre, viszont védjék meg magukat, amennyiben támadás érné őket.
Az iraki nemzetbiztonsági miniszteri tanács, melynek élén Haidar al-Abadi iraki miniszerelnök áll, felszólította a kurdisztáni kormányt, hogy adja át a határátkelőket és a reptereket a szövetségi kormánynak. Al-Abadi nyilatkozata szerint a népszavazás valószínűleg Irak egységének felbomlásához és további negatív következményekhez fog vezetni.
التصويت في كردستان العراق التصويت في كردستان العراق بدأ من الساعة الثامنة صباحا ويستمر حتى السادسة مساء (Forrás: aljazeera.net)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen