hirdetés
Nemzetközi

Otto Warmbier 'systematically tortured' by N Korea say parents

Otto Warmbiert szülei szerint kínozták Észak-Koreában

The parents of Otto Warmbier have shared horrific details of his condition when he arrived home from North Korea. Fred and Cindy Warmbier told Fox and Friends that the North Koreans were "terrorists" who had "systematically tortured" their son.
hirdetés

Otto Warmbier szülei a Fox & Friends nevű műsorban azt mondták, hogy az észak-koreaiak „terroristák”, akik „szisztematikusan kínozták” a fiukat.

Warmbiert 2016-ban ítélték el azért, mert megpróbált ellopni egy propagandaplakátot, majd júniusban egészségügyi állapota miatt – ekkor már súlyos betegen – szabadon engedték, ám az amerikai diák néhány nappal ezt követően meghalt.

Észak-Korea tagadta, hogy rosszul bánt volna Warmbierrel, aki állítása szerint botulizmussal fertőződött meg, míg a börtönben volt. Amerikai orvosok az utóbbira utaló jeleket nem találtak.

Az amerikai egyetemista szülei Otto halála óta most először adtak interjút, és elmondásuk szerint ezt azért tették meg, mert úgy érezték, ideje elmondani az igazat arról, hogy milyen állapotban volt fiuk. Az Otto állapotáról nyilatkozó orvosok korábban azt úgy írták le, mint egyfajta éber kómát.

A szülők most arról beszéltek, hogy fiuk hevesen rángatózott és „nem emberi”, üvöltő hangokat adott ki. A feje le volt borotválva, vak és süket volt, a kezei és a lábai „teljesen el voltak deformálódva”, lábfején pedig egy hatalmas sebhely volt.

„Úgy nézett ki, mintha valaki egy fogóval átrendezte volna a hátsó fogait. Ottót szisztematikusan kínozta és szándékosan bántalmazta Kim és rezsimje. Ez nem valamiféle baleset volt” – mondta Otto Warmbier apja.

Elmondta azt is, hogy Ottót magára hagyta a családja, az országa, és a világ, a kormány pedig nem közölt információt a halálával kapcsolatosan.

Otto Warmbier édesanyja úgy véli, Észak-Korea azért küldte haza a fiatalt, mert „nem akarta, hogy az ő földjén haljon meg”. A szülők nem engedélyezték a boncolást, mivel úgy gondolták, hogy a fiuk már eleget szenvedett.

A Cincinnati Enquirer nevű amerikai lap ugyanakkor vitatja a szülők állítását, ugyanis a halottkém jelentése Otto Warmbier halálával kapcsolatosan, amely külső vizsgálat alapján készült el, csak kisebb sérülésekről tesz említést, és semmi olyasmiről, ami kínzásra utalna. A lap a halottkémet idézve azt írta, hogy Warmbier fogai „természetes és jó állapotban” voltak, a fiatal pedig feltehetőleg agykárosodás következtében halt meg, amelyet oxigénhiány okozott.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren azt írta a Fox and Friends interjújáról, hogy az „egy remek interjú volt”, és hogy Észak-Koreán kívül mindenhol úgy hiszik, Ottót kínzásnak vetették alá.

Utóbbi megjegyzése várhatóan tovább növeli az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti feszültséget, miután a két ország a közelmúltban ismételten fenyegetésekkel és ellenséges megjegyzésekkel élt egymás irányába.

Otto Warmbier Otto Warmbier (Forrás: NDTV.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen