Nemzetközi

Tour Eiffel: l'augmentation du tarif d'entrée fait des remous

Emelkedik az Eiffel-torony belépőjének ára

Le Conseil de Paris a adopté mercredi le plan de modernisation de la tour Eiffel qui comprend une augmentation des tarifs. La hausse de 17 à 25 euros à partir du 1er novembre a été vivement critiquée par les élus communistes.

A párizsi városi tanács szerdán elfogadta az Eiffel-torony modernizálásáról szóló tervet, amely egyben tartalmazza a belépők árának emelését is. A terv szerint a jelenlegi 17 euróról november elsejére 25 euróra emelkedne a város egyik legjelentősebb turistalátványosságának belépődíja, ezt azonban a kommunista képviselők hevesen bírálták.

November elsejétől többe kerül majd az Eiffel-torony meglátogatása; ahhoz, hogy a francia főváros ikonikus épületének legfelső szintjére feljuthassanak, a látogatóknak a jelenlegi 17 helyett 25 eurót kell majd fizetniük, míg az emeletre 11 helyett a továbbiakban 16 euróért juthatnak majd fel lifttel. Lépcsőn az első és a második szintre jelenleg 7 euróért lehet feljutni, amit novemberi kezdettel 10 euróra emelnek.

A belépő árának emelése is része annak a programnak, amelynek keretében az emlékművet modernizálják, és amelyet szerdán fogadott el Párizs vezetősége. A fejlesztések között szerepel egyebek mellett az Eiffel-torony biztonságát érintő beruházások kivitelezése, valamint több jelentős felújítás is.

Az összesen 300 millió eurós terv tizenöt év alatt valósulhat meg, a belépődíjak emelésére pedig azért van szükség, hogy így finanszírozhassák a felújítási munkálatokat és fejlesztéseket.

Kommunista képviselők azonban bírálták a belépődíjak fentebb ismertetett mértékű növelését. Nicolas Bonnet-Ouladj, a kommunisták vezetője a párizsi tanács előtt sajnálatát fejezte ki az árak „brutális” emelése, illetve a látogatókra gyakorolt hatás miatt, különösen, mert az Eiffel-torony egy „fontos közös örökség”.

A kommunista képviselő elmondta, hogy van néhány munka, amelyet el kell végezni, így például a festés és liftek felújítása, vagy éppen a tér biztonságának biztosítása egy üvegfallal, amelyet a torony köré építenek fel. Nicolas Bonnet azon véleményének adott hangot, hogy ezt a munkát az államnak is támogatnia kellett volna, viszont „nem ez a helyzet”.

Párizs polgármestere ezzel szemben úgy látja, hogy a világ más jelentős műemlékeinek belépői mellett az Eiffel-torony megemelt belépődíja továbbra is vállalható, hiszen például a New York-i Empire State Building belépője 30, a dubaji Burdzs Kalifa épületének belépője pedig 87 euró.

Eiffel-torony A kép illusztráció (Forrás: restaurants-toureiffel.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen