hirdetés
Nemzetközi

Catalan independence referendum illegal under Spanish constitution, European Commission confirms

„Nem jogszerű” a spanyol alkotmány alapján a katalán függetlenségi népszavazás az Európai Bizottság szerint

The European Commission has confirmed that the Catalan independence referendum was “not legal” under Spanish law. It described the vote, which saw police beat protesters and shut down polling stations, as an “internal matter” and suggested it would not heed calls to intervene.
hirdetés

Az Európai Bizottság megerősítette, hogy „nem törvényes” a katalán függetlenségi népszavazás a spanyol törvények szerint. A vasárnapi referendumot, amelynek idejében a rendőrök erőszakosan léptek fel a tüntetőkkel szemben és szavazóhelyiségeket zártak be, „belügynek” tartják, és közlésük szerint várhatóan nem avatkoznak közbe az erről szóló kérések ellenére sem.

„Ez egy belügy Spanyolországban, amelyet a spanyol alkotmányos renddel összhangban kell kezelni” – mondta egy szóvivő.

A szóvivő hozzátette, hogy amennyiben a spanyol alkotmánnyal összhangban szerveznek egy népszavazást, az azt jelentené, hogy a távozó terület „az EU-n kívül találná” magát, márpedig az ügy jogi vonatkozásai mellett az Európai Bizottság (EB) úgy látja, hogy jelenleg nem a megosztásra és a „töredezésre”, hanem az egységre és a stabilitásra van szükség.

Az EB egyben mindkét felet arra szólította, hogy a szembenállásról „igen gyorsan” váltsanak a párbeszédre. Úgy tűnt, utalnak a szavazókkal szemben gyakorolt rendőrségi erőszakra is a közleményben, ugyanis megjegyezték, hogy „az erőszak soha nem lehet a politika eszköze”, valamint azt, hogy „bíznak Mariano Rajoy miniszterelnök vezetésében” a bonyolult helyzet olyan módon történő megoldásában, hogy mind a spanyol alkotmányt, mind pedig a polgárok alapvető jogait tiszteletben tartsák.

A spanyol kormány és az alkotmánybíróság blokkolta a népszavazást, az ugyanis álláspontjuk szerint ellentétes az 1978-as alkotmánnyal, amely kijelenti, hogy Spanyolországot nem lehet felosztani. Spanyolország más területein jellemzően igen csekély a jele a katalán függetlenségi törekvés támogatásának.

Katalán vezetők az Európai Uniót arra szólították, hogy lépjen közbe, miután vasárnap mintegy 900 ember sérült meg, ketten ráadásul súlyosan.

Az ENSZ a spanyol hatóságokat arra szólította fel, hogy tartsák tiszteletben a katalán emberek jogát a kifejezés szabadságára, a szabad gyülekezésre, valamint a szavazáson való részvételre, emellett felszólítást tett rá, hogy gyakorolják a lehető legnagyobb mértékű önuralmat.

Egyes felvételeken viszont az volt látható, ahogyan az embereket gumibottal ütik, illetve erővel távolítják el a szavazóállomásokról rendőrök. A rohamrendőrök gumilövedéket is kilőttek, miközben előre haladtak, valamint egyes felvételek szerint szavazóurnákat koboztak el.

Katalán tisztviselők közlése szerint a referendumon voksoló emberek 90 százaléka Spanyolország elhagyását támogatta, Madrid azonban arra hivatkozva, hogy a népszavazás illegális volt, figyelmen kívül hagyta annak eredményeit.

Jordi Turull, a katalán kormány szóvivője szerint a rendőrség a helyi biztonsági tanáccsal történt megállapodások ellenében lépett fel, ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a rendőrség durva fellépése „csak jobban felbátorította” őket.

„Az állam megpróbált lecsapni a demokráciára. Olyan volt, mint egy diktatúra közepén népszavazást tartani” – tette hozzá a szóvivő.

Carles Puigdemont katalán elnök szerint a régió számára nagy jelentőségű volt a népszavazás, egyben elismeréssel szólt a szavazók bátorságáról. A spanyol hatóságokat „a valóság teljes tagadásával” vádolta Katalónia hosszú ideje húzódó függetlenségi törekvéseit illetően.

Oriol Junqueras katalán alelnök pedig azt mondta, Katalónia „elnyerte jogát” arra, hogy egy új köztársaság legyen, amennyiben így dönt a parlament. A helyi kormány szerint a már megszámlált 2,26 millió szavazólapon több mint 2 millió „igen” szavazat érkezett a 175 500 „nem” ellenében.

Katalán népszavazás (Forrás: politico.eu)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen