hirdetés
Nemzetközi

Manuel Valls : «Le terrorisme n'est pas lié au chômage ou à la misère»

Manuel Valls: A terrorizmus nincs összefüggésben a munkanélküliséggel vagy szegénységgel

Invité de RTL ce mardi matin, l'ancien premier ministre a dénoncé le «discours islamo-gauchiste» de la France Insoumise, et accusé la députée Danièle Obono de «complicité avec l'islam politique».
hirdetés

Kedden reggel egy televíziós műsorban Manuel Valls korábbi francia miniszterelnök elítélte az Engedetlen Franciaország párt „iszlám-baloldali beszédét”, és Danièle Obonót, a párt képviselőjét azzal vádolta, hogy a „politikai iszlámot” pártolja kijelentésével.

Manuel Valls korábbi francia miniszterelnököt egy kedd reggeli televíziós műsorban az új terrorellenes törvényről kérdezték, Valls pedig hosszasan beszélt arról az iszlamista kockázatról, amely Franciaországot immár több éve sújtja.

A volt miniszterelnök megjegyezte, hogy jelenleg a terrorizmus nincs összefüggésben a munkanélküliséggel, illetve a szegénységgel, sokkal inkább egy olyan totalitárius ideológia a forrása, amely a politikai iszlámból eredeztethető.

Ezzel szemben Emmanuel Macron francia államfő úgy véli, hogy van felelősségük a kialakult helyzetben, mert – amint azt korábban mondta – ez a fajta totalitarizmus meglátása szerint abból a bizalmatlanságból táplálkozik, amelyet hagytak meggyökeresedni a társadalomban. A választási kampánya során az En marche! alapítója sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a lakosság egy része „házi őrizetben” van.

Manuel Valls ugyanakkor azt mondta, hogy a november tizenharmadikai terrortámadások után „megelégelte”, hogy néhányan „állandóan kifogásokat és szociologikus magyarázatot” keresnek a dzsihádizmusra.

„Nem lehet érdemi magyarázat (a dzsihádizmusra). Mert ha megmagyarázzuk, akkor egy kicsit mentséget is keresünk” – mondta Valls.

Ezután megjegyezte, hogy természetesen igyekezni kell a dzsihádizmus jelenségének megértésére, de nem valamiféle magyarázatot kell keresni rá.

Manuel Valls egyébként úgy látja, a baloldal egy része kudarcot vallott ezekben a kérdésekben, kezdve az általa felelőtlennek tartott Engedetlen Franciaország párttal, amelynek „iszlám-baloldali beszédét” elítéli, ugyanis „homályosnak” és „elnézőnek” tartja azt.

Danièle Obono, az Engedetlen Franciaország párt képviselője szerint például „nem feltétlenül radikális” az a buszvezető férfi, aki nem hajlandó egy nő után vezetni a járművet. Ez az álláspontja pedig Valls szerint nem más, mint a politikai iszlám pártolása.

Manuel Valls Manuel Valls (Forrás: francebleu.fr)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen