hirdetés
Nemzetközi

Родительское собрание: общественники предлагают штрафовать россиян, чьи дети покупают алкоголь

Oroszországban büntetnék az alkoholt vagy cigarettát vásárló gyermekek szüleit

Общественники предложили штрафовать на сумму от 3 тыс. до 5 тыс. рублей родителей, несовершеннолетние дети которых покупают алкоголь и сигареты. С подобной инициативой выступила Межрегиональная правозащитная организация «Коллективная защита».
hirdetés

Az Oroszország területén működő jogvédő szervezet, a „Kollektív védelem” egy javaslattal állt elő. Véleményük szerint 3-5000 rubel büntetést kéne kiszabni azokra a szülőkre, akiknek a gyerekeik alkohol-vagy dohányárut vesznek a boltban. Az iniciatívát várhatan október 2-án nyújtják be az Állami Duma elé.

A jelenlegi jogszabályok szerint ugyanis a szeszesitalok és dohányáruk kiskorúaknak való eladásáért a felelősség teljes mértékben az eladót terheli. Marat Amanliev ügyvéd szerint ez azért sem igazságos, mivel egy 15-16 éves kamasz már tudatosan követi el a szabálysértést, ezért a felelősséget sem szabadna róla teljesen elhárítani.

„Az eladók főként az esti órákban, amikor a kasszáknál hosszú sorok kígyóznak, egyszerűen nem képesek minden egyes embertől elkérni a személyigazolványt. Ezért a felelősséget egy adott szituációban  közösen kell vállalni. A büntetés és a felelősségre vonás teljes hiánya az, amivel zöld utat adunk a kamaszoknak az effajta viselkedéshez,”- magyarázza Amanliev.

A Dumában már kijelentették, hogy hajlandóak támogatni az új törvényjavaslatot.

„Két hibás is van ebben a helyzetben. Egyrészt az eladó, aki eladta a terméket, másrészt viszont a gyerek, aki megvette azt. Elsősorban az eladót kell felelősségre vonni, ez természetes. Viszont szerintünk a kiskorút sem lehet teljesen felmenteni, de mivel ők még nem büntethetőké, ezért az őket nevelő szülőket kell elmarasztalni az ügyben,” – fejtette ki véleményét az Egészségügyi Minisztérium egyik dolgozója.

A minisztériumban viszont azt is hozzátették, hogy ha az eset először fordul elő, akkor még a gyerek, és így a szülők is megússzák a dolgot egy figyelmeztetéssel. A második, harmadik eset után viszont már egyértelmű, hogy nem lehet szemet hunyni az eset felett, és a szabályszegést 3-5000 rubelig terjedő pénzbírsággal fogják büntetni.

Igaz, nem mindenki támogatná a fenti kezdeményezést. A „szülői munkaközösség” tagjai szerint ugyanis egy személynek el kell érni a 18 éves kort ahhoz, hogy teljesen tudatában legyen tettei követkeményével, így a kérdéses esetben csakis a nagykorú eladó az, akit felelősségre lehet vonni.

alkohol A kép illusztráció (Forrás: russian.rt.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen