Nemzetközi

Syria war: Russian strike 'critically injures' jihadist leader Jawlani

Dzsihádista vezető sérült meg „kritikusan” egy orosz légicsapásban

Russia says one of its air strikes in Syria has critically injured the leader of an al-Qaeda-linked jihadist alliance and 12 of his field commanders. The defence ministry cited its sources as confirming that Abu Mohammed al-Jawlani lost limbs in the attack in the north province of Idlib on Tuesday.

Oroszország közlése szerint egyik, Szíriában végrehajtott légicsapásának következtében „kritikusan megsérült” egy, az al-Káidával kapcsolatba hozható dzsihádista szövetség vezetője, valamint a csoport tizenkét parancsnoka is.

A védelmi minisztérium forrásai megerősítették, hogy a dzsihádista vezető – Abu Mohammed al-Jawlani – elvesztette végtagjait az Idlib tartományban kedden végrehajtott légicsapásban. A légicsapásra azt követően került sor, hogy az orosz hadsereg tudomására jutott, hol találkoznak a Hayat Tahrir al-Sham nevű dzsihádista csoport parancsnokai.

Az orosz állításra egyelőre nem reagáltak a dzsihádisták, de a Hayat Tahrir al-Shammal összefüggésbe hozható Iba „hírcsatorna” kedden arról tett jelentést, hogy orosz légicsapások kedden egy repülőteret és egy bíróságot vettek célba, ahol három ember meghalt, és többen megsérültek.

Oroszország júliusban azt közölte, hogy megölhette az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit, viszont ezt az Iszlám Állam nem erősítette meg, és nemrég megosztottak egy olyan hangfelvételt is, amelyen állítólag Bagdadi hallható.

Oroszország 2015 óta hajt végre légicsapásokat Szíriában, amelyekkel Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja a dzsihádisták, illetve a felkelők elleni fellépésben is.

A védelmi minisztérium közleménye szerint hétfőn az orosz katonai hírszerzés „információhoz jutott arról, hogy milyen időpontban és hol találkozik” a Hayat Tahrir al-Sham vezetősége. Miután több forrásból is megerősítették, hogy a terroristák megérkeztek, és a találkozó megkezdődött, az orosz erők döntöttek arról, hogy végrehajtanak egy légicsapást. Ehhez Szu-34-es és Szu-35-ös típusú gépeket küldtek a helyszínre.

A légicsapás következtében Jawlani több súlyos sérülést szenvedett, és elvesztette végtagjait is, a minisztérium szerint „kritikus” volt az állapota. Ezt a közlés szerint „több független forrás” is megerősítette. A dzsihádista csoport tizenkét parancsnokát és közel ötven őrt is kiiktattak.

A Hayat Tahrir al-Sham az egyik legerősebb fegyveres csoport Szíriában, és Idlib nagy része felett vette át az ellenőrzést korábban ebben az évben más felkelő csoportoktól.

Az Egyesült Államok korábban mintegy 10 millió dolláros jutalmat helyezett kilátásba a Jawlanival kapcsolatos információért. A dzsihádista vezető 2011-ben alapította az al-Nusra Frontot az Iszlám Állam közreműködésével.

Két évvel később azonban visszautasította az egyesülést az Iszlám Állammal, és ehelyett az al-Káidával és annak vezetésével lépett szövetségre, majd tavaly Jawlani arról tett bejelentést, hogy az al-Nusra megszakította kapcsolatát az al-Káidával is, és a csoportot immár Jabhat Fateh al-Shamnak nevezte. Ezután az idei év elején a csoport bejelentette, hogy négy kisebb csoporttal egyesülve létrehozták a Hayat Tahrir al-Sham nevű szövetséget.

Orosz vadászgép A kép illusztráció (Forrás: RT.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen