hirdetés
Nemzetközi

Венгрия назвала украинский закон об образовании «ударом в спину»

Magyarország az új ukrán oktatási törvényt „hátbatámadásnak” nevezte

Министр иностранных дел Венгрии Петер Сийярто заявил, что Будапешт считает «ударом в спину» принятие Киевом закона о тотальной украинизации образования. Об этом во вторник, 3 октября, сообщает «Радио Свобода».
hirdetés

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter október 3-án a „Szabad Rádiónak” adott interjújában kijelentette, hogy Budapest „hátbatámadásnak” tartja Kijev új oktatási reformját, mely az egész országban folyó oktatás ukrán nyelvre való átültetését tűzte ki céljául.

Román kollégájával való találkozása során Szijjártó elmondta, hogy Budapest és Bukarest ebben a kérdésben közösen fog fellépni az új ukrán törvény ellen. A magyar külügyminiszter úgy véli, hogy ez a fajta oktatási reform teljes mértékben ellentmond az Európai Uniós értékeknek, valamint annak a megállapodásnak, amit Ukrajna aláírt, amikor az EU-hoz csatlakozott.

Ezen kívül a miniszter még komoly fenyegetést lát abban, hogy az ukrán Parlament egy nyelvi- és állampolgársági törvény bevezetését is fontolgatja. Szijjártó szerint ez mindenképp az Ukrajnában élő kisebbség, többek között a Kárpátaljai magyarok érdekeit is sérteni fogja.

Az új oktatásról szóló törvényt Pjotr Porosenko szeptember 26-án írta alá. Válaszként Budapest azt nyilatkozta, hogy Kijev búcsút inthet az európai jövőnek. Megígérték ugyanis, hogy Magyarország ezután minden kezdeményezést akadályozni fog, ami Ukrajnának kedvező lehet, főként az Európai Unió szervezetein belül.

Lázár János a törvény elfogadása után egyenesen megmondta, hogy Ukrajna elveszítette Magyarországot, mint barátot. Szerinte ugyanis az oktatási reformról szóló dokumentum „szégyenletes és elfogadhatatlan”.

ukrán oktatási törvény Szijjártó Péter szerint az új ukrán oktatási törvény ellentmond az európai értékeknek (Forrás: https://www.ipnews.in.ua)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen