hirdetés
Nemzetközi

Japan to restore neglected gardens abroad

Más országok pusztuló japánkertjeit mentené meg Japán

Japan is to send gardening experts around the world to restore Japanese-style gardens that have fallen into a state of neglect, officials say. The gardens have unique features such as stone bridges, ponds, moss-covered paths, stone lanterns and carefully tended miniature trees.
hirdetés

Japán egy szokatlan program keretében olyan szakembereket tervez más országokba küldeni, akik megmenthetik a pusztulástól az elhanyagolt japánkerteket szerte a világon.

A japánkertek jellegzetes elemei közé tartoznak egyebek mellett a kőből készült hidak, a tavak, a mohás kis utak, a kőlámpások és gondozott kisméretű fák és cserjék. A japánkertek pompájának megőrzéséhez azonban folyamatos gondozásra van szükség, és több helyi kertész számára is túl nagy feladatot jelent az ilyen kertek fenntartása.

A világon megközelítőleg 500 japánkert található, amelyből a japán mezőgazdasági minisztérium szerint negyvenet elhanyagoltak. Ezeknek a kerteknek az esetében elengedhetetlen a fák metszése, az új fák és más növények ültetése, valamint a hagyományos kőlámpások rekonstruálása.

A japán tisztviselők közlése szerint a tervük célja, hogy külföldön is népszerűsítsék a japán kultúrát.

Az Asahi Shimbun nevű újság szerint a japánkerteket külföldön japán csoportok teaszertartások, fesztiválok és más, hasonló események helyszínéül használják, hogy így bevezessék az embereket a japán kultúra világába.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint több nagykövetség azért fordult Tokióhoz, hogy segítséget kérjenek a japánkertek felújításához.

A japán mezőgazdasági minisztérium közlése szerint egy öt szakemberből álló csoportot küldenek majd Romániába, valamint az amerikai Kalifornia államba még ebben az évben a japánkertek rendbe tételére.

A minisztérium emellett azt mondta, hogy előadásokat tartanak majd, valamint olyan kézikönyveket tesznek elérhetővé, amelyek segítségével a helyi kertészek is megbirkózhatnak a későbbiekben a japánkertek gondozásával.

A japán kormány első, az ország határán kívüli japánkertjét 1873-ban hozta létre a bécsi világkiállításra, és olyan nagy érdeklődés övezte azt, hogy rövidesen újabb kertek megépítésére is sor került.

A második világháborút követően újabb japánkertek is épültek szerte a világon diplomáciai kezdeményezések keretében. A világ több mint száz országában fellelhető kertek egyenként 5 ezer négyzetméteresek az Asahi Shimbun szerint.

Japánkert Seattle-ben A kép illusztráció (Forrás: seattle.gov)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen