hirdetés
Nemzetközi

California fires: Deadly wildfires sweep through wine country

Bozóttüzek pusztítanak Kaliforniában

Parts of California's wine region are being ravaged by fast-spreading fires that have killed at least 10 people. A state of emergency was declared in northern areas after mass evacuations, with 1,500 properties destroyed.
hirdetés

Kalifornia borvidékének több területén is gyorsan terjedő tűz pusztít, aminek következtében már legkevesebb tíz ember életét vesztette. Az állam északi területein tömeges evakuációkat rendeltek el, mintegy 1500 tulajdon semmisült meg.

Napa, Sonoma és Yuba megyékből megközelítőleg 20 ezer ember menekült el, miután az állam történelmének egyik legsúlyosabb bozóttüze kezdett terjedni. Bár Kalifornia déli részén nem különösebben ritkák a hasonló tüzek, a száraz időjárás és az erős szelek együttes hatására az állam északi részén is hatalmas pusztítást végeznek az ott kialakult tüzek.

„Ezek a tüzek építményeket pusztítottak el, és továbbra is fenyegetést jelentenek több ezer otthonra, ami szükségessé tette több ezer lakó evakuálását” – mondta Jerry Brown kormányzó, aki egyben szükségállapotot hirdetett ki.

A BBC Weather előrejelzése szerint csekély a jele annak, hogy az elkövetkező napokban az időjárás kedvezni fog a tűzoltók munkájának, ugyanis esőre nem lehet számítani, és még szárazabb időre van kilátás.

Eközben Kalifornia déli részén egy, az északon pusztítótól független erdőtűz 24 lakóházat és más épületet pusztított el, aminek következtében ott is ezreket kellett evakuálni.

Sonoma megyében hét ember vesztette életét, a haláluk körülményeiről azonban a hatóságok egyelőre nem adtak felvilágosítást. A megye seriffje mindenesetre azt mondta, várhatóan tovább emelkedik az áldozatok száma.

„Sok felégett lakóház van, és sok felégett terület is, így egyszerűen logikus, hogy több embert találunk” – mondta Rob Giordano seriff.

Két ember Napa, egy pedig Mendocino megyében halt meg, miután egy völgyben hatalmas területek kaptak lángra.

A borvidéken már megkezdődött a szüret, a szőlő egy nagy részét már le is szedték.

A tűz a vasárnapi napon keletkezett, egyelőre ismeretlen körülmények között. A lángok aztán az erős szél, az alacsony páratartalom és a meleg, száraz időjárási körülmények hatására igen gyorsan kezdtek terjedni. Mintegy 73 ezer hold területen 15, egymástól független erdőtűz pusztított, eközben a szélerősség gyakran elérte a 80 km/h-t.

Egy helybéli, akinek sikerült vasárnap éjjel elmenekülnie a tűz elől, azt mondta, a katasztrófa nagyon hirtelen történt.

„Nem volt szél, aztán egy szélroham volt, ami megállt. Ezután egy újabb szélroham érkezett egy másik irányból. A lángok körülvettek minket” – mondta a férfi, akinek birtokát feltehetőleg elpusztította a tűz.

A San Francisco Chronicle szerint az elmúlt egy évben rekordhőség és tartós aszály volt jellemző a területen.

Erdőtűz Kaliforniában Kalifornia borvidékének egyes részein gyorsan terjedő tüzek pusztítanak / Parts of California's wine region are being ravaged by fast-spreading fires (Forrás: sandiegouniontribune.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen