Nemzetközi

Высшая мера: сможет ли цивилизация отказаться от смертной казни

Ma van a halálbüntetés elleni harc világnapja

Во вторник во всем мире отмечается День борьбы со смертной казнью. В России с 1996 года смертные приговоры не приводятся в исполнение. Однако на планете по-прежнему немало государств, которые продолжают казнить своих граждан по решению судебных органов. Где и как сейчас приводится в исполнение «высшая мера» — в материале RT.

Október 11-én világszerte ünneplik a halálbüntetés elleni harc világnapját. Oroszország a maga részéről 1997. áprilisában írta alá az emberi jogok védelméről szóló dokumentumot, melynek értelmében azóta nincs halálbüntetés az ország területén. Az agyonlövést és a villamosszéket az életfogytiglani fegyházbüntetésre cserélték.

Korábban a Nagy Októberi Forradalom alatt egy kis időre felfüggesztették a halálbüntetést. Előtte annak legelterjedtebb formái a golyó általi halál és a felakasztás voltak. Igaz korábban a kiszabott büntetéseknek voltak nem feltétlenül halálos végkimenetelű formái is. Az egyik ilyen a „sorok közti menetelés” volt, amikor is az elítéltnek több ezer emberből álló sorfalon kellett végigmennie, miközben ugyanennyi ütést kapott a testére fém huzalokkal. Nem csoda, hogy ez a fajta büntetés gyakran végződött a fegyenc halálával.

A XIX. század előtt az Orosz Birodalom területén a fellógatásnál és az agyonlövésnél sokkal kegyetlenebb módszereket alkalmaztak – az elítélteket gyakran karóba húzták vagy felnégyelték.

Jelenleg a világon 58 olyan ország van, ahol élnek még a halálbüntetéssel, viszont évről évre csökken ezeknek az országoknak a száma. Idén például Mongóliában döntöttek úgy, hogy a kivégzést az életfogytiglani börtönbüntetésre cserélik fel. Az viszont kijelenthető, hogy a halálbüntetés alkalmazása semmilyen összefüggésben nincs az adott ország politikai berendezkedésével, vagy gazdasági fejlettségével – éppúgy használatban van Japánban mint mondjuk a szegényebb Leszotóban.

A legtöbb kivégzés Kínában, Iránban és Szaúd-Arábiában történik. A top-10-ben szerepel még az USA is. Az európai országok közül csupán Fehéroroszországban alkalmazzák még ezt a módszert. A XXI. században is különféle módjai vannak az emberi élet megfosztásának. Míg az arab országokban még sok esetben megkövezik az elítéltet, addig Amerikában már villamosszéket, és gázkamrát alkalmaznak, Kínában az injekciót részesítik előnyben, Szaúd-Arábiában pedig a lefejezés is elterjedt kivégzési módszer.

halálbüntetés A kép illusztráció (Forrás: russian.rt.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen