hirdetés
Nemzetközi

Most Americans Think President Trump's North Korea Tweets Are Making Things Worse

Az amerikaiak többsége szerint Trump csak ront az észak-koreai helyzeten

North Korea's nuclear weapons development is spooking most Americans, and two-thirds of them say President Donald Trump's war of words with the isolated nation's leader is making the situation worse. Less than one in 10 think Trump's comments are making it better.
hirdetés

Észak-Korea nukleáris fegyverkezése az amerikaiak többségét némi ijedelemmel tölti el, kétharmaduk ráadásul úgy véli, hogy Donald Trump „szócsatája” az ázsiai ország vezetőjével csak ront a helyzeten. Alig 10 százalék véli úgy, hogy Trump megjegyzései javítanának a helyzeten.

Az Associated Press–NORC Center for Public Affairs Research új közvélemény-kutatásának eredményei szerint az amerikaiak háromnegyede szerint Trump az általa vívott szócsatával csak ront az észak-koreai helyzeten, miközben Észak-Korea egyre közelebb kerül az Egyesült Államok területének elérésére képes, nukleáris robbanófejjel felszerelt rakéta fejlesztéséhez, és miközben egyre növekszik a feszültség a két ország között.

A felmérést nagyjából egy héttel azt követően készítették, hogy Trump ellenséges megjegyzéseket tett Kim Dzsongun észak-koreai vezető felé, „rakétaembernek” nevezve őt, majd szeptember 19-i, az ENSZ-ben mondott beszédében arra figyelmeztette, hogy amennyiben az Egyesült Államoknak meg kell védenie magát vagy szövetségeseit, úgy akár „teljesen elpusztítják” Észak-Koreát. Kim Dzsongun hasonló hangvételű fenyegetésekkel és sértésekkel reagált minderre, Trumpot egyebek mellett tébolyultnak nevezve.

„Ennek az egésznek a bizonytalansága nagyon idegessé tesz engem”

– mondta egy 34 éves Los Angeles-i lakos, Diana Egan. A nő magát „mérsékelt republikánusnak” vallotta, ám azt mondta, szorongással tölti el, hogyan reagálhat Észak-Korea Trump kemény megjegyzéseire és Twitter-üzeneteire.

A felmérés szerint az amerikaiak 65 százaléka véli úgy, hogy Trump megjegyzései rontottak az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti helyzeten, 45 százalékuk pedig egyenesen úgy véli, a helyzet „sokkal” rosszabb lett. Mindössze 8 százalék vélelmezi Trump megjegyzései nyomán a helyzet javulását.

A demokrata választók 89 százaléka, a „függetlenek” 59 százaléka, és a republikánus szavazók 38 százaléka adott hangot annak a meglátásának, hogy Trump megjegyzései rontottak a helyzeten.

Egyre többen vannak azok is, akik attól tartanak, Kim Dzsongun megtámadhatja az Egyesült Államokat – miután júliusban az ázsiai ország először tesztelt egy olyan rakétát, amely képes lehet elérni az Egyesült Államok területét.

Az amerikaiak 67 százalékát „nagyon”, vagy „rendkívül” aggasztja az észak-koreai nukleáris fegyverkezési program által az Egyesült Államokra jelentett fenyegetés, és átlagosan tízből négy amerikai tart attól, hogy a fenyegetés a lakóhelyüket is érintheti. Utóbbi különösen a városokban élőkre volt igaz, emellett általánosságban a demokrata szavazók nagyobb arányban (50 százalék) tartottak a lakóhelyükre jelentett kockázattól, mint a Republikánus párt támogatói (32 százalék).

Összességében a válaszadók 68 százalékát aggasztja az olyan amerikai külterületeket érintő kockázat, amilyen például Guam, míg 69 százalék aggódik az Egyesült Államok szövetségeseit – például Japánt és Dél-Koreát – érintő fenyegetéstől. Az idősebb amerikaiak általánosságban jobban aggódtak ezekben a kérdésekben, mint a fiatalabbak.

A megkérdezettek 75 százaléka szerint Kim Dzsongun megjegyzései ugyancsak rontottak a két ország közötti helyzeten: a demokrata szavazók 83, míg a republikánusok 70 százaléka értett egyet ezzel a felvetéssel.

Az amerikai lakosságra reprezentatív mintával dolgozó felmérés elkészítéséhez 1150 amerikai felnőttet kérdeztek meg szeptember 28. és október 2. között. A mintavételi hiba határa +/− 4,1 százalékpont. A válaszadókat először véletlenszerűen kiválasztották, majd telefonon vagy online kérték ki a véleményüket a vizsgált kérdésekben.

Donald Trump Donald Trump (Forrás: politico.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen