hirdetés
Nemzetközi

L'usage des armes à feu des policiers est en "hausse significative", selon l'IGPN

Gyakoribbá vált a lőfegyverek használata a francia rendőrségben

Entre janvier et juillet, les policiers ont beaucoup utilisé leurs armes, notamment pour de la sommation. Des tirs "justifiés et justifiables" pour l'IGPN.
hirdetés

Az idei év januárja és júliusa között Franciaországban az országos rendőrséget felügyelő szerv, az IGPN szerint gyakran használták a fegyvereiket a rendőrök, elsősorban figyelmeztető céllal. A lőfegyverek használata az IGPN szerint többségében indokolt volt.

A fegyverhasználat gyakoribbá válásáról szóló információ éppen azon a napon érkezett, amikor egy rendőrt véletlenül halálosan megsebesített egy gyakornoki pozícióban lévő társa Toulouse-ban, amikor egy túszejtéssel kapcsolatos gyakorlaton vettek részt.

2017 első felében a rendőrségnél az IGPN szerint jelentősen nőtt a lőfegyverek használata, különösképpen azok figyelmeztető és „elrettentő” céllal történő alkalmazása. Január és július között a megelőző év azonos időszakához képest 39,58 százalékkal, 116 esetről 192 esetre nőtt a fegyverek használata. Az IGPN szerint már 2016 végétől megfigyelhető volt a növekedő tendencia.

Elsősorban az elrettentő, illetve a figyelmeztető céllal leadott lövések száma nőtt, a korábbi években jellemző kettőről tizenkilencre, ami 89,47 százalékos emelkedést jelent.

Lényegében változatlan azonban azoknak a leadott lövéseknek a száma, amelyeket a veszélyes személyek „megsebesítésére vagy megölésére” adnak le, ez évről évre 17-19 lövés körül mozog.

Az esetek többségében akkor adják le ezeket a lövéseket, amikor a rendőrséget veszélyes fegyveres személyek veszik körbe – ilyen helyzetekben pedig az IGPN szerint az önvédelmet lehetővé kell tenni a rendőrség számára. A rendőrséget felügyelő szerv szerint ezek a lövések indokoltak és nem kell a rendőröket elbátortalanítani ezek alkalmazásától. Megjegyezték azt is, egyre növekszik a rendőrök iránti erőszak is.

Az IGPN-t azonban aggasztja, hogy viszonylag nagy számban fordultak elő „véletlen lövések” az új, nagy hatótávolságú fegyverekkel, amelyek egy részét a 2015-ös terrortámadások óta a rendőrség általános egységei is alkalmazhatják.

Az év első hat hónapjában 19 ilyen fegyverekkel leadott lövést jegyeztek fel, ebből 18 esetben nem szándékosan lőttek. Ezeket a lövéseket elsősorban G36 típusú gépkarabéllyal, illetve Beretta 12SD típusú fegyverrel adták le. Az IGPN szerint a véletlen lövések oka, hogy nehezebben kezelik ezeket a „bonyolultabb” és összetettebb fegyvereket a rendőrök.

Az IGPN javaslata szerint az ilyen fegyvereket csak a megfelelően képzett és tapasztalt rendőröknek szabadna használniuk.

Francia rendőr fegyverrel A kép illusztráció (Forrás: forgottenweapons.com)


Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen